Agenda

Maart-april 2021

Gouds Film Festival 2021

Hoe is het om jong te zijn in Gouda? Waar kom je samen met je vrienden, wat is je favoriete plek? Welke sport houd je op de been nu alles gesloten is? Pak je telefoon of videocamera en breng jouw Gouda in beeld in een filmpje van maximaal 5 minuten. Alle geschikte films worden op deze site geplaatst. En ... de állerbeste films gaan door naar het Gouds Film Festival (GFF)! Stuur in vóór 1 mei 2021.

Wil jij een Gouds Verhaal maken en weet je niet goed hoe je het aan kunt pakken? Lees de tips & tricks van mediacoach Mink Lammertink.

December 2020

20201207 Persbericht Lichtpuntjes

Lichtpuntjes voor stadsgenoten

Wat doe je als alle leuke initiatieven in de stad stilliggen door een pandemie? Dan verzin je acties om dierbaren of andere bekenden een hart onder de riem te steken. Bij de vele acties die gebundeld zijn in ‘Lichtpuntjes Gouda’ heeft ook de Chocoladefabriek zich aangesloten.

Alle vrijwilligers van de Chocoladefabriek krijgen bij hun eigen kerstpakket twee tasjes die gevuld zijn met leuke cadeautjes. Het zijn tasjes met een verhaal, die ‒ hoe kan het ook anders ‒ in het teken staan van verhalen. De vrijwilligers mogen de tasjes aan mensen in Gouda geven die wel een lichtpuntje kunnen gebruiken.

De actie is de eerste week van december van start gegaan. Gerda den Hollander, vrijwilligster bij het verhalenproject van de Chocoladefabriek, de Goudse Verhalen, gaf een lichtpuntje aan stadsgenoot Larissa Olkovsky. Gerda: “Ik heb Larissa leren kennen op Versus, de vrouwensportschool. Vond ik het al bewonderenswaardig dat ze als 80-plusser dagelijks sportte, toen ik haar beter leerde kennen groeide de bewondering. Ze is net als ik ‘import’, al kwam zij hier vlak na de Tweede Wereldoorlog, na een totaal bizarre jeugd in Frankrijk. Ze is altijd optimistisch en vrolijk, ook al heeft het leven haar niet gespaard. Zo verloor ze twee dochters aan kanker. Als je dan zo positief kan blijven als zij is … daar teken ik voor! En hoewel de 87-jarige Larissa zichzelf nooit eenzaam zal noemen, is ze wel erg op zichzelf aangewezen. Zeker nu ze door blessures niet meer kan sporten en ook de gezelligheid van het koffiedrinken mist. Daarom geef ik haar dit lichtpuntje.”

Lees het verhaal van Larissa

Oktober 2020

S zeilstra 23sept20 11

‘Weet U nog?' met Simon van der Geest

Goudse leerlingen uit groep 7 en 8 gaan voor goudseverhalen.nl op pad om verhalen op te halen. Verhalen over het Gouda van vroeger. Weet U nog? Ze hebben de fijne kneepjes van het vak geleerd tijdens de Kinderboekenweek 2020 met als thema 'En toen', van niemand minder dan kinderboekenschrijver Simon van der Geest!

Zo komen de kinderen in contact met ouders/ouderen over hun geschiedenis. Ze horen de prachtigste verhalen. Het interview wordt uitgewerkt tot een echt verhaal, met een mooie foto van toen of nu. En … de beste verhalen worden gepubliceerd op goudseverhalen.nl.

Natuurlijk denken de leerlingen aan de veiligheid en privacy van de geïnterviewden. Daarom nemen ze alle coronamaatregelen in acht, en worden alle verhalen en foto's alleen met toestemming geplaatst. Docenten kijken daarbij mee. Het project kan niet zonder hun hulp en inzet!

Nieuwsgierig hoe ze dat doen? Simon van der Geest maakte samen met ons een filmpje: Hoe interview ik een Gouwenaar?

Het programma wordt in samenwerking met de Brede School Gouda en vele Goudse scholen uitgevoerd.