26 mei 2022

Vluchtverhalen

Hotelboot fotoproject Openbaring in woord en beeld

Hoe is het om te vluchten, alles kwijt te raken, je voortdurend te moeten verplaatsen, (weer) te hechten en een nieuw bestaan op te bouwen in het onbekende Gouda? En hoe word je daar ontvangen?

Libertum, Ruimte voor Vrede en Vrijheid, organiseerde op Hemelvaartsdag 2022 een bijzondere wandeling om Gouda door te geven. Oude en nieuwe Gouwenaars gingen dauwtrappen voor gastvrijheid en verdraagzaamheid. Ze liepen in kleine groepjes, die in de vroege uurtjes vertrokken vanaf Gouwe Stek Natuurlijk, bij 'de mensen van de reis'.

Kijken en luisteren

Onderweg stonden de wandelaars op verschillende plekken stil om te kijken en luisteren naar verhalen over vluchten, verplaatsen, ontheemding en hechten. De wandeling eindigde bij de expositie ‘Openbaring in woord en beeld. Dagboek van een bootbewoner’ in de Chocoladefabriek. Daar konden de deelnemers aanschuiven bij een gezamenlijk ontbijt.

Libertum, het voormalige Verzetsmuseum Midden-Holland, vertelt het verhaal van vrede en vrijheid en van vreedzaam samenleven met elkaar. Het nodigt je uit om dat wat vanzelfsprekend is te bevragen en daagt je uit om na te denken over je eigen identiteit, waarden en vrijheid.

Enkele verhalen van deze wandeling in de vroege ochtend vind je terug in de collectie Goudse Verhalen. Zoek op 'vluchtverhalen'.