20 september 2021

Een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten is

Stolpersteine

Gouda herdenkt de 388 vermoorde Goudse Joden met Stolpersteine in de stoep voor het huis waar zij gewoond hebben.

Struikelstenen

De Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig wil in heel Europa de herinnering aan de slachtoffers van het naziregime levend houden door gedenkstenen te plaatsen in het trottoir voor hun woning. Demnigs motivatie is een citaat uit de Talmoed: 'Een mens is pas vergeten, wanneer zijn naam vergeten is.' Hij noemt de gedenksteentjes Stolpersteine – letterlijk: struikelstenen – omdat je er als het ware met het hoofd en het hart over struikelt en je je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

De Stolpersteine zijn betonnen blokjes van 10 bij 10 cm met bovenop een messing plaatje. In elk plaatje staan een naam, geboortejaar, sterfdatum en sterfplek van een slachtoffer van het naziregime gegrift. In heel Europa plaatste Demnig vanaf 1997 meer dan 70.000 gedenkstenen in 21 landen. In Gouda zijn er nu 298 Stolpersteine geplaatst, verspreid over 83 locaties.

Soesja Citroen

De Goudse Soesja Citroen is coördinator van de Stolpersteine in Gouda. Ze schreef het boek ‘Hier woonden - Stolpersteine Gouda’, waarin per Stolpersteine-adres wordt verteld over het leven van de vermoorde Goudse Joden.

Speciaal voor Goudse Verhalen heeft ze een aantal Stolpersteine-verhalen ingekort. Zoek op: #Stolpersteine.