#555

Het verhaal achter de Sint Jorisdoelen Kirsten Spooren

Sint Jorisdoelen

Dit verhaal is geplaatst in de categorie gebouwen & bezienswaardigheden.

Alle categorieën

Wie via de Lange Tiendeweg de binnenstad inloopt, ziet direct het grote gebouw aan de rechterkant. Het had niet veel gescheeld of de Sint-Jorisdoelen was met de grond gelijk gemaakt. Het prachtig historische pand aan de Lange Tiendeweg stond namelijk op de slooplijst van de gemeente.

De Sint-Jorisdoelen werd in 1762 gebouwd als kazerne voor de Goudse schutterij. Deze kazernes werden ook wel doelen genoemd, waar dus de naam vandaan komt van het gebouw. Er bestonden in Gouda in eerste instantie twee schutterijen: de voetboogschutters die Sint-Joris als beschermer hadden en de handboogschutters met Sint Sebastiaan. In 1542 werden deze twee schutterijen samengevoegd tot één schuttersgilde.

Schietbanen

De schutters hadden als taak om ’s nachts wacht te lopen, bij hoog water de dijk te bewaken, op te treden bij problemen in de stad en dienst te doen als onderdeel van het leger. De schutterij had een oefenterrein met schietbanen, waarvan de eerste aan de Doelenstraat lag. Zo, nu weet je ook meteen hoe déze straat aan zijn naam komt. In 1514 verhuisde dit terrein naar de Tiendeweg.

Een nieuw gebouw

Het huidige gebouw aan de Lange Tiendeweg dateert uit 1762, maar de schuttersgilde heeft hier maar kort ingezeten. De Fransen vonden de schutterij onnodig en schafte de gilde af tijdens de Franse tijd in 1795. Daarna deed het pand dienst als kazerne en schoolgebouw. Begin 1800 namen de vrijmetselaarsloge ‘De Waare Broedertrouw’ hier hun intrek. Leuk weetje: deze vrijmetselaarsloge bestaat nog steeds in Gouda.

De loge heeft maar twee jaar in de Sint-Jorisdoelen gezeten, waarna er verschillende scholen en opleidingsinstituten gebruik van het pand gebruikmaakten.

Bijna gesloopt

In de jaren 70 vond men het gebouw maar wat lelijk. De sloopkogel zou door het gebouw heengaan en uit ons straatbeeld verdwijnen. Toch bedacht de gemeente zich. Het gebouw werd gerestaureerd en tegenwoordig vind je er meerdere bedrijven.

Bron: Historische Vereniging Die Goude.

Dit verhaal is geschreven voor indebuurt Gouda. De redactie van indebuurt informeert en inspireert inwoners van Gouda via nieuws, artikelen en tips over alles dat de stad leuk maakt.