#667

Het geheim van Schaatsclub Gouda (deel 3) Hugo Vos

20140123 133554 scgouda weissensee

Dit verhaal is geplaatst in de categorie sport, spel & recreatie, personen & verenigingen.

Alle categorieën

Schaatsclub Gouda (SC Gouda) bestaat in het jaar waarin dit verhaal geschreven is zestig jaar. De jeugdafdeling, het jeugdschaatsen, bestaat dan vijftig jaar. In haar bestaan brengt de club veel talenten voort tot op het allerhoogste niveau. Hoe komt dat toch? Wat is het geheim van deze club zonder clubhuis en eigen accommodaties?

In een drieluik wordt het geheim van SC Gouda ontraadseld. Deel 3 van het drieluik gaat over het schaatsen op natuurijs, het inlineskaten en de toekomst van het schaatsen.

De tocht der tochten

Het gaat binnen de club niet alleen om wie de snelste tijd neerzet. Wanneer het natuurijs dik genoeg is, verschijnen overal in de regio en het land schaatsers in de bekende clubkleuren van SC Gouda om deel te nemen aan toertochten of kortebaanwedstrijden. Al bijna 25 jaar reizen leden 1130 km van huis om op de Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht te schaatsen. Aan de echte tocht der tochten doen Goudse schaatsers al vanaf 1963 mee. Die van 1963 is inderdaad de beruchte barre tocht. In januari 2010 kijken meer dan honderd leden samen met de deelnemers van destijds in de voor de club afgehuurde Arcadebioscoop naar de film De Hel van’63. Er zijn ook leden die reikhalzend uitkijken naar de echte tocht, de tweehonderd kilometer lange Friese Elfstedentocht. De laatste werd verreden op 4 januari 1997. Een aantal SC Gouda leden hebben ook toen het begeerde Elfstedenkruisje bemachtigd. Of er na 25 jaar nog een volgende editie komt, is een vraag die vele schaatsliefhebbers bezighoudt.

Ook succes bij het inlineskaten

Vanuit het schaatsen ontstaat het inlineskaten als zelfstandige en succesvolle discipline binnen de vereniging. Het zijn opnieuw trainers die het initiatief nemen. Ook dit behoort tot het geheim van de club. Altijd zijn er wel initiatieven en activiteiten die genoeg vrijwilligers op de been brengen. Getraind wordt er op de wieler-skeelerbaan in het Goudse Hout. Een actief lid van SC Gouda, Peter van der Burg, weet eind jaren 90 tijdig aan te sluiten bij de planvorming rond de baan. Het resultaat is een vierhonderdmeterring speciaal voor het skeeleren. De vereniging huurt de accommodatie van GRTC Excelsior en maakt ook regelmatig gebruik van het clubhuis. In 2002 start het skeeleren als een vorm van zomertraining. Inlineskate – het schaatsen op wieltjes, beter bekend onder de naam skeeleren – is een volwassen onderdeel van SC Gouda geworden. Er kan nu het gehele jaar door gesport worden. Wekelijks genieten (jonge) kinderen zichtbaar van deze sport op wieltjes en zo leren zij spelenderwijs de techniek te verbeteren. Met veel succes wordt deelgenomen aan wedstrijden. Leden behalen tientallen prijzen tijdens regionale, nationale en internationale wedstrijden. Tom den Heijer en Lianne van Loon zijn tot nu toe, naast anderen, het meest succesvol. In 2015 behoren ze tot de nationale inlineskate-selectie. Tom de Heijer was in zijn categorie de snelste Nederlander van 2016 op de afvalkoers. Lianne werd Europees snelste op de marathon in 2022.

P1620075 edited

Klimaat en energie

Kunstijsbanen zijn wel de zorgenkindjes. In de zomer van 2010 start SC Gouda een landelijke handtekeningenactie via de website ‘ijsbanenmoetenopen.nl’. Aanleiding is het faillissement van de banen in Utrecht en Den Haag. Een nieuwe energiecrisis in 2022 betekent opnieuw een bedreiging voor de ijsbanen. De energieprijzen zijn zo hoog dat al bij aanvang van het schaatsseizoen 2022/2023 een aantal banen de deuren gesloten houden. We houden ons hart vast hoe zich dit ontwikkelt in de loop van het seizoen. Onze banen, Utrecht en Den Haag, gaan in ieder geval wel open.

Schaatsen zit bij de Nederlanders in de genen, wordt wel eens gezegd. Opvallend is ook dat mensen lijken te ontdooien als het echt gaat vriezen en we het natuurijs op kunnen. Dan is het een en al gezelligheid en gaat vrijwel iedereen het ijs op. Jammer genoeg komt dat door veranderingen in het klimaat steeds minder voor. Wat dit gaat betekenen voor de schaatssport? Wie het weet mag het zeggen. Het bestuur daagt ook de leden uit om mee te denken. Hoe krijgen we jong en oud aan het sporten en dan natuurlijk het liefst op de schaats of inlineskates, zodat ook het geheim van SC Gouda kan voortleven.

DSC03812 scgouda natuurijs

Het geheim?

De oorspronkelijke vraag bij dit drieluik was hoe het toch komt dat SC Gouda zoveel talenten tot op het allerhoogste niveau heeft voortgebracht. De conclusie moet zijn: dat zit vrijwel zeker in de genen van de club. Leden en trainers vinden hun sport prachtig. Het plezier wordt volop gedeeld en dat doet kennelijk iets met talenten. Laten we het daar maar op houden. Iets geheimhouden is immers leuk en spannend.

Dit is deel 3 van het drieluik over het geheim van schaatsclub Gouda. Deel 1 behandelt de historie van het schaatsen in het Goudse en deel 2 gaat over SC Gouda en de kampioenen die de club heeft voortgebracht