#669

Het geheim van Schaatsclub Gouda (deel 1) Hugo Vos

DSC03863 sc Gouda junioren

Dit verhaal is geplaatst in de categorie sport, spel & recreatie, personen & verenigingen.

Alle categorieën

Schaatsclub Gouda (SC Gouda) bestaat in het jaar waarin dit verhaal geschreven is zestig jaar. De jeugdafdeling, het jeugdschaatsen, bestaat dan vijftig jaar. In haar bestaan brengt de club veel talenten voort tot op het allerhoogste niveau. Hoe komt dat toch? Wat is het geheim van deze club zonder clubhuis en eigen accommodaties?

In een drieluik wordt het geheim van SC Gouda ontraadseld. Deel 1 van het drieluik behandelt de historie van het schaatsen in het Goudse.

Zucht naar schaatsen

Veerstalpoort schaatsen

Dat Gouda een vruchtbare bodem voor het schaatsen biedt, blijkt bijvoorbeeld uit het volgende. Een gemeentelijke verordening uit Gouda van 1490 toont op een heel andere manier aan dat er in die tijd al sprake moet zijn geweest van een ware schaatsplaag. Om het dagelijkse leven bij vorst nog enigszins zijn normale gang te laten gaan, verordonneren schout en schepenen in dat jaar een verbod om de stad tegen de winter onder water te zetten. Blijkbaar is de zucht in Gouda naar schaatsen zo groot, dat de stedelingen er alles voor over hebben om hun stad tot één grote ijsbaan om te toveren! Wellicht ligt daar een bron voor het succes van Schaatsclub Gouda?

Oprichting schaatsclub

In 1962 besluiten de heren De Redelijkheid, Kaptein, Frederiks en Verdoold een training voor schaatsenrijders te organiseren. De gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de kortebaanrijders in de regio Gouda-Lekkerkerk. Deze gedachtegang zetten ze uiteen op een openbare bijeenkomst in hotel-restaurant ”De Kroon”, op de Kleiweg in Gouda. De initiatiefnemers nodigen alle schaatsenrijders uit die bij de Nederlandse Vereniging ter Bevordering van het Hardrijden op de Schaats (NVBHS) staan ingeschreven. Men neemt er het besluit tot oprichting van de afdeling Gouda van de NVBHS. De NVBHS is een sportbond die voortkwam uit en die concurreerde met de huidige KNSB. In het jubileumblad ‘25 jaar Schaatsclub Gouda’ staat dat Gouda als afdeling van de NVBHS in “De Hardrijder” al in 1955 wordt vermeld. Een jaar of wat later verandert de naam in die van Schaatsclub Gouda. Weer later afgekort tot SC Gouda omdat het inlineskaten wordt toegevoegd.

Bloemrijke taal

Uit de notulen van een bestuursvergadering in februari 1963: “Op deze winterse zondagmorgen, een dag waarop des middags weer verschillende rijderijen op de schaats waren uitgeschreven en waar ook nog enkele bestuursleden hun kunsten op de schaats of op bestuurlijk gebied zouden gaan geven, zodat daarom deze vergadering des morgens plaats vond en zo deze hele dag dus weer in het teken van hun geliefde sport stond, op deze winterse zondagmorgen dan opende onze voorzitter de Heer J. de Redelijkheid met een hartelijk welkomstwoord de vergadering.”

Van natuurijsbaan naar kunstijsbaan

De eerste schaatstrainingen vinden plaats in het oude veilinggebouw aan de Bodegraafsestraatweg, wat nu de Breevaarthoek is. De resultaten van de trainingen werpen al snel vruchten af. Wim Verwaal weet de Zuid-Hollandse juniorenkampioenschappen te winnen. Dit succes trekt nieuwe leden aan. De trainingen verhuizen naar een gymnastieklokaal in de buurt van de Karnemelksloot. Tot op de dag van vandaag heeft de club geen eigen accommodaties. Daarom huurt de club deze al jaren bij Atletiek Vereniging Gouda en de Goudse Race en Tourclub Excelsior. Terwijl in Heerenveen Thialf wordt gebouwd, doen we het in Gouda met de natuurijsbaan ‘Daar bij die molen’, op het weiland van de heer Schoonderwoerd. Op deze natuurijsbaan, gelegen tussen de Hollandse IJssel en de Provincialeweg West, organiseert de club de eerste clubkampioenschappen korte baan. Leden mogen op zondag voor één gulden de baan op. Met de komst van de Jaap Edenbaan in Amsterdam groeit de belangstelling voor het lange baanschaatsen en neemt het ledental toe. Na 1970 verhuist de club naar de kunstijsbaan Utrecht. Vanaf 1973 worden daar de clubkampioenschappen verreden.

Dit is deel 1 van het drieluik over het geheim van schaatsclub Gouda. Deel 2 gaat over SC Gouda en de kampioenen die de club heeft voortgebracht en deel 3 behandelt het natuurijs, het inlineskaten en de toekomst van het schaatsen