#668

Het geheim van Schaatsclub Gouda (deel 2) Hugo Vos

Scgouda jeugdkamp 2

Dit verhaal is geplaatst in de categorie sport, spel & recreatie, personen & verenigingen.

Alle categorieën

Schaatsclub Gouda (SC Gouda) bestaat in het jaar waarin dit verhaal geschreven is zestig jaar. De jeugdafdeling, het jeugdschaatsen, bestaat dan vijftig jaar. In haar bestaan brengt de club veel talenten voort tot op het allerhoogste niveau. Hoe komt dat toch? Wat is het geheim van deze club zonder clubhuis en eigen accommodaties?

In een drieluik wordt het geheim van SC Gouda ontraadseld. Deel 2 van het drieluik gaat over de schaatsclub en de kampioenen die de club heeft voorgebracht.

De club

SC Gouda is een leuke en gezellige club met enthousiaste schaatsers en skaters van zes tot tachtig. De club telt nu zo’n 320 leden en kent veel vrijwilligers en bestuurders die vaak ook zelf schaatsen of inlineskaten. De huidige doelstelling is: ‘Het beoefenen en bevorderen van het hardrijden op de schaats en inlineskate en alles wat daarmee in verband staat’.

SC Gouda richt zich op de breedtesport, maar ook op de ontwikkeling van talent. De club levert door de jaren heen meerdere topschaatsers en inlineskaters af. Deze ruwe diamanten vinden hun weg naar professionele opleidingen en ploegen waar zij hun talenten verder ontwikkelen. Binnen de club gaat het gezegde rond: ‘De enige constante binnen de club is de verbetering’. Het was voorzitter Hugo Vos die dit statement introduceerde. De verklaring daarvoor is dat schaatsers en skaters al maar sneller rijden, maar ook dat de club vanaf de oprichting werkt aan verbeteringen. Een mooi voorbeeld is het wereldrecord op de tien kilometer van Ted-Jan Bloemen uit 2015, met een tijd van 12.36.30. Heel wat sneller dan in het eerste clubjaar 1962, toen de Zweed Johnny Nilsen het wereldrecord op 15.30.0 zette.

Rijdende clubhuizen

P1610159 edited 2

In 1972 werd door een aantal trainers de jeugdafdeling opgericht. Elke zaterdagmiddag van september tot maart vertrekt een grote groep kinderen met autobussen naar de ijsbaan in Den Haag. De bussen worden ook wel de rijdende clubhuizen genoemd. Voor de kinderen is het alsof ze elke week een schoolreisje hebben.

Kampioenen

“Goudse glorie op schaatsen”, schreef sportverslaggever Gerrit Schinkel in de Goudse Post. Hij somt een lijst op met memorabele prestaties van SC Gouda leden. Jan Bazen werd in 1970, 1971 en 1972 Nederlands kampioen sprint. Op de Olympische Winterspelen van 1976 in Innsbruck werd hij zesde op de 500 meter. Ingrid Paul was actief op de 5000 meter bij Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary. Topsprintster en tweevoudig olympiër Andrea Nuyt greep in 2002 in Salt Lake City net naast een podiumplaats op de 500 meter. Ze was meerdere keren Nederlands kampioene op de 500 meter. Het Nederlands record op die afstand had zij tien jaar in bezit. De veel te vroeg overleden Paulien van Deutekom werd in 2008 wereldkampioene allround. Ted-Jan Bloemen werd in 2012 Nederlands kampioen allround. Hij emigreerde in 2014 naar Canada. Zijn gouden medaille op de 10.000 meter en de zilveren medaille op de 5.000 meter tijdens de Olympische spelen van 2018 hebben toch een Gouds randje. Dat geldt ook voor de wereldrecords op deze beide afstanden die hij enkele jaren in bezit had. Voor het marathonschaatsen is er Sjoerd den Hertog. Hij won in 2018, 2019 en 2022 de KNSB Marathon Cup.

IMG 39732 scgouda tedjan

Paulien van Deutekom

Tijdens de huldiging van Paulien als wereldkampioene allround op 14 maart 2008 op de Markt in Gouda, sprak burgemeester Wim Cornelis: "Naast kaas, kaarsen en stroopwafels, hebben we nu ook Paulien van Deutekom. Zij heeft Gouda wereldwijd op de kaart gezet.”
Het overlijden van Paulien in 2019 (37 jaar) zorgde voor een ware schok in de schaatswereld.

Paulien 3 2

Dit is deel 2 van het drieluik over het geheim van schaatsclub Gouda. Deel 1 gaat over de historie van het schaatsen in het Goudse en deel 3 behandelt het natuurijs, het inlineskaten en de toekomst van het schaatsen. In verhaal #288 wordt verteld over de Paulien van Deutekom Foundation.