#652

Geen dag hetzelfde Agniska

Agniska

Soep in een waterkoker, vieze toiletten en half naakte mannen. Housekeeper Agniska kwam het allemaal tegen in haar werk als housekeeper in het Best Western Hotel in Gouda.

Tussen het opmaken van de bedden door vroegen we haar het hemd van haar lijf want Sinterklaas heeft hier ook weleens geslapen. “Schudden, schudden, schudden”, zegt Agniska als ze ons laat zien hoe je op volle snelheid een kussen voorziet van een sloop. Het bed is volgens de housekeeper het belangrijkste onderdeel van de hotelkamer. ”Het bed is het eerste wat de gasten zien, als daar kreukels inzitten dan gaan ze de rest van de kamer heel goed bekijken en hebben ze geen fijn gevoel.”

Bijzondere voorwerpen

Agniska is een van de housekeepers van het Best Western Hotel naast de lichtfabriek. Ze werkt er nog geen jaar. “Ik ben hier komen werken via een uitzendbureau. Ik kom uit Polen, daar was ik secretaresse. Maar ik houd van schoonmaken. Ik vind het fijn als het er netjes uitziet.” Het geeft haar dan ook een fijn gevoel als ze de kamer weer tiptop achter zich kan laten. “Ik ben zo’n 15 minuten per kamer bezig. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe vies het is en welke kamer het is.”

Soms treft ze een kamer waar de hotelgasten zich hebben uitgeleefd. “Gemiddeld is het allemaal best oké, maar ik heb weleens meegemaakt dat er soep in de waterkoker zat. En als er een feestje is geweest kunnen we de pizzadozen opruimen.” Ook vond ze wel eens lachgaspatronen en voorwerpen die mensen waren vergeten. “Een iPhone, maar ook onderbroeken.”

Naakt

Voordat ze een kamer binnen gaat klopt ze altijd op de deur om er zeker van te zijn dat de gast uit de kamer is. Dat gaat ook wel eens mis. “Een gast reageerde niet, dus ik dacht dat de kamer leeg was. Ik kwam binnen en hij was nog halfnaakt. Toen heb ik snel sorry gezegd en heb de deur dicht gedaan.” Als eerste ruimt ze alle vuile was op, daarna maakt ze de bedden op. “De handdoeken leggen we opgevouwen klaar. Zwaantjes maken we niet, dat is wel ouderwets. En bovendien kan niet iedereen dat”, zegt manager Hubert-Jan van Catz die even bij het gesprek aansluit. “Op speciaal verzoek of voor speciale gasten doen we nog weleens iets aparts. Bijvoorbeeld rozenblaadjes als iemand een romantische avond wil. Dat is wel een hele klus om schoon te maken daarna.”

Badpak

Aan de muur in het restaurant hangen lijsten met badpakken. “De Olympische waterpoloteams zijn hier geweest. Ook hebben we oud-burgemeesters en zelfs Sinterklaas als gast gehad.” Dat de goedheiligman in het hotel sliep tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in 2018, was strikt geheim. “Niemand mag weten waar Sinterklaas slaapt, maar het had ook vooral te maken met de protesten die er toen waren.”

Agniska ziet de meeste gasten niet, alleen hoe ze de hotelkamer achter laten. “Het is fijn werk om te doen, ik vind het heerlijk om alleen te werken. Het geeft ook echt een voldaan gevoel als de kamer weer schoon is.” Ze pakt de puntjes van een dekbed en schuift behendig de sloop erover heen. “En dan gladtrekken en dan is het goed!”

Dit verhaal is geschreven voor indebuurt Gouda. De redactie van indebuurt informeert en inspireert inwoners van Gouda via nieuws, artikelen en tips over alles wat de stad leuk maakt.