#553

Dronken monniken en moord Kirsten Spooren

Latijnse school Gouda

Dit verhaal is geplaatst in de categorie gebouwen & bezienswaardigheden.

Alle categorieën

Het is het jaar 1556 wanneer het stadsbestuur klachten krijgt over een klooster in Gouda. Volgens buren misdragen de broeders van dit klooster zich behoorlijk. Prostituees lopen de deur plat, de broeders zuipen zich lam en er is zelfs sprake van moord. Nee… de broeders van het Cellebroederklooster aan de Groeneweg waren niet zo braaf als je zou vermoeden.

Huize Groeneweg – zoals het klooster nu heet – is één van de oudste gebouwen van Gouda. Het werd in de 14e eeuw gebouwd. Godevaert Jelyszoon schonk het huis aan Gouda, op voorwaarde dat de rente naar de broeders ging voor hun werk. De monniken kregen het huis in bruikleen van het stadsbestuur, maar wel onder strenge voorwaarden. Dat deze voorwaarden nodig waren, zou later wel blijken.

Pestlijders en psychiatrische patiënten

De Cellebroeders waren herkenbaar aan hun zwarte tuniek, zwarte schouderkleed en leren riem. Daarnaast werden ze ook wel Alexianen genoemd, vanwege hun beschermheilige Alexius van Edessa. De monniken van dit klooster waren ook ziekenverzorgers. Zo verzorgden zij mensen getroffen door de pest, psychiatrische patiënten en begroeven degene die het niet gered hadden.

Onderzoek

Twee burgemeesters deden onderzoek naar de klachten, maar of de broeders daadwerkelijk de oorzaak waren van het overlast, is niet bekend. Het is goed mogelijk dat de patiënten deze overlast veroorzaakten. In 1573 krijgt het Cellebroederklooster een nieuwe bestemming: het wordt een Latijnse school.

Door de jaren heen verandert het gebouw langzaam in een woonplek voor minderbedeelde ouderen. Uiteindelijk wordt de Werkinrichting in 1963 opgeheven en wordt stichting Huize Groeneweg opgericht. Het gebouw is op dat moment een volledig bejaardentehuis. Toch is het gebouw ruim tien jaar later te onveilig en wordt dit gesloten. Pas in 1982 wordt het gebouw gerestaureerd, waardoor er één- en tweekamerwoningen zijn ontstaan. Gelukkig is aan de buitenkant nog te zien welke rijke geschiedenis er in dit gebouw verstopt zit.

Bron: Het Gouda Boek – Marc Couwenbergh en Streekarchief Midden-Holland.

Dit verhaal is geschreven voor indebuurt Gouda. De redactie van indebuurt informeert en inspireert inwoners van Gouda via nieuws, artikelen en tips over alles dat de stad leuk maakt.