#341

Benefietwedstrijd voor Dick van Dijk maakt indruk Ton van Wieringen

Toegangskaart Benefiet Dick van Dijk 1
Toegangskaart Benefietwedstrijd

Dit verhaal is geplaatst in de categorie sport, spel & recreatie.

Alle categorieën


Dick van Dijk overleed op 8 juli 1997 in het Franse Nice. Op zaterdag 11 oktober 1997 verzamelden vierduizend voetballiefhebbers zich op het ONA-terrein voor de wedstrijd om de Dick van Dijk Memorial Cup tussen ONA en het Ajax uit 1971 aangevuld met gastspelers.

Onder de toeschouwers bevonden zich Loretta Schrijver, Frank Rijkaard, Frits Barend, Youp van ’t Hek, Jan Mulder, Johan Derksen en Danny Blind. “Het is fantastisch dat iedereen dit voor pappa wil doen,” zegt de 27-jarige dochter Anouk van Dijk. Het is lief van ONA dat ze Ajax laten winnen. Ik mis pappa heel erg.”

Sterke Ajax-opstelling

Vijf cameraploegen en tientallen fotografen legden het duel vast. Het draaiboek van ONA’s bestuursleden Joop Kempers en Dolf van der Speld klopte tot in detail. Op het veld kwamen onder meer Johan Cruijff, Piet Keizer, Sjaak Swart, Arie Haan, Wim Suurbier, Heinz Stuy, Gerrie Mühren, Barry Hulshoff, Horst Blankenburg, Wim Kieft, Jan Wouters, Leo van Veen, Keje Molenaar en John van ’t Schip. Frans Derks was de scheidsrechter.

Een ton opbrengst

Het ONA van trainer Herman den Haag trad aan met Simoes Lekatompessy, George Suers en Nathanja Abel. Het benefietduel om de Dick van Dijk Memorial Cup, door Ajax met 2-1 gewonnen, leverde 100.000 gulden op.

Return na twintig jaar

Op 14 mei 2017 volgde in Amsterdam weer een Dick van Dijk Memorial-wedstrijd. Dit gebeurde op De Toekomst naast de Arena. Lucky Ajax met Sjaak Swart, Simon Tahamata, Dennis Bergkamp, Angelos Charisteas, Dennis Gentenaar, Richard Witschge speelde tegen oud-profs van Nice. Ajax won met 3-2 door doelpunten van Bergkamp (2) en Charisteas.

Organisator van het duel was Sjaak Swart die er ook voor had gezorgd dat Dicks kinderen Dirk en Matita uit Frankrijk konden overkomen. Dochter Anouk en echtgenote Wanda waren toen al overleden.

Dit verhaal komt uit de verzameling van Gouda Sportstad.
Auteur: Ton van Wieringen (2017)

Sportstad  /  voetbal  /  ONA