#331

Wijkagent Bob waakt over Gouda Bob Verschuren

Wijkagent Bob verbeterd

Bob Verschuren (28) is wijkagent en doet ook onderzoek naar drugszaken in Gouda. Van agent bij de noodhulp tot het team Persoonsgerichte Aanpak: Bob heeft er al een uitgebreide politieloopbaan op zitten.

Sinds begin 2020 waakt Bob over de wijk Achterwillens/Noord, die volgens hem zo haar charmes heeft. “De grote diversiteit in deze wijk trekt mij enorm.”

Het diverse Achterwillens

Bob is vanaf 2010 actief bij Politie Gouda. Hij startte zijn politiecarrière bij de noodhulp, waarbij hij vooral meldingen reed. Vervolgens werd hij onderdeel van team PGA – Persoonsgerichte Aanpak – en monitorde hij de meest overlastgevende personen in Gouda. Vanaf het woninginbrakenteam belandde hij vervolgens in de wijk Achterwillens, waar hij vandaag de dag als wijkagent actief is.

Met de auto, de scooter of zelfs op de fiets: Bob is bijna dagelijks in Achterwillens te vinden. De grote diversiteit in de wijk spreekt hem het meest aan. “Achterwillens is heel uiteenlopend. Zo heb je de Willem en Marialaan met een stuk welvarende buurt. Maar ga je nog geen 500 meter verder, dan vind je ineens een heel ander soort wijk met tegenovergestelde problemen.” Van burenruzies over blaffende honden tot snelheidsduivels of rommel van scholieren, Bob komt het allemaal tegen. “De zaken gaan van heel klein naar heel groot.”

Woninginbraken

“Als politie zijn we natuurlijk altijd benieuwd naar de mate van criminaliteit in vergelijking met andere steden”, aldus Bob. Hij vertelt dat het aantal woninginbraken sinds vorig jaar is gedaald. De voorgaande jaren was het aantal woninginbraken vrij hoog, maar dat is nu aanzienlijk afgenomen. Volgens Bob komt dit door de bekendheid met de problematiek. “In Gouda zitten we erg strak op de woninginbraken. Zien we een stijging, dan stort het hele team zich op de inbraken.” Bob voegt hieraan toe dat het ook voor bewoners erg belangrijk is om scherp te zijn. “Zie je iets verdachts? Bel gewoon 112.”

Drugsaanpak

De ruimte die je als wijkagent krijgt om problemen aan te pakken, is een echt pluspunt voor Bob. “In de noodhulp is het vooral pleisters plakken. Dat is superleuk om te doen, maar soms wil je simpelweg meer tijd om die problemen op te lossen.” Als wijkagent kan hij nu werken aan een echte oplossing. “Je kunt je veel meer focussen op structurele problemen. Echt waardevol werk.”

Wat Bob vooral positief vindt is de vrijheid die hij als wijkagent krijgt om problemen op te lossen. “Als er een geval is dat ik echt wil oplossen, dan kan ik dat gewoon doen.” Dit komt ook weer terug bij de drugszaken, waarnaar Bob – naast zijn werk als wijkagent – onderzoek doet. “Drugs is echt onzichtbare problematiek. Het is, anders dan rijden op meldingen, een zaak zonder slachtoffers. Je kunt het zien als een puzzel, waarbij we het echt moeten hebben van tips.”

Agent in coronatijd

Ook bij de politie brengt corona verschillende veranderingen teweeg. Zo is er bijvoorbeeld minder aandacht voor zaken die veel tijd vergen. Een steek in het (politie-)hart, volgens Bob. “Door de pandemie zijn er zaken die niet van de grond komen of mensen die tussen wal en schip vallen.” Daarnaast is ook het aanspreken op de coronaregels onderdeel van het dagelijkse takenpakket. “ik vind het ook lastig dat we soms de feestpolitie uit moeten hangen. Het stoppen van feestjes moet natuurlijk gebeuren, maar het is altijd vervelend om te doen.”

Dit verhaal is in december 2020 geschreven voor indebuurt Gouda. De redactie van indebuurt informeert en inspireert inwoners van Gouda via nieuws, artikelen en tips over alles dat de stad leuk maakt. Bob is inmiddels niet meer werkzaam als wijkagent.