#641

Verhuisd naar Gouda in 1972 Marian Visser-de Weert

Marian Visser3

Dit verhaal is geplaatst in de categorie personen & verenigingen, feesten & evenementen.

Alle categorieën

Foto’s kijken is altijd leuk en ze roepen vaak mooie herinneringen op.

Aan de koffietafel in Rotterdam bij Marian Visser-de Weert en haar echtgenoot Johan Visser gebeurde dat onlangs. Als kersvers jong echtpaar, begin twintig, verhuisden zij op 19 juli 1972, van Deventer naar Gouda. Met hun drie maanden oude dochter, Saskia. Notabene op de dag dat Gouda haar 700ste verjaardag vierde!

Van Deventer naar Gouda

Johan kreeg een baan bij het GEB aan het Nonnenwater en het jonge gezin zocht een woning. Dat viel nog niet mee; Johan reisde de eerste maanden dagelijks van Deventer naar Gouda. Ze vonden een huis aan de Max Havelaarstraat. Samen met Marians vader knapte Johan het huis op. ‘Het voelde meteen goed in Gouda’, vertelt Marian. ‘De mentaliteit van de steden lijkt op elkaar, eenzelfde soort stad met oud centrum”. Deventer heeft meer bos in de omgeving, Gouda meer plat polderlandschap. Wat hen destijds opviel was dat hier veel meer zwanen en vogels waren. Anders waren ook sommige benamingen. Bietjes in Deventer zijn krootjes in Gouda, kaasfondue zonder alcohol noemde men hier kaasdoop en de goot heette in Gouda de groep.

Warm en feestelijk welkom

Marian Visser2


Marian en Johan kwamen naast de familie Breeman te wonen. Een gezin met twee dochters en een zoon. ‘Leuke, behulpzame buren. Een warm onthaal, meteen al konden we de stofzuiger lenen!’. De dochters pasten soms op de kleine als Marian en Johan Gouda en omgeving verkenden. Op de fiets, naar de markt op zaterdag, koffiedrinken bij de Tapperij, de Reeuwijkse Plassen. De buurmeisjes zaten bij de Goudse Elly Pijpers op balletles. Een bekende danseres, die onder meer verbonden was aan het Scapino Ballet. Marian was als kind al dol op ballet en in Gouda ging zij op balletles. ‘Die zomer waren er ook festiviteiten in Gouda vanwege het 700-jarig bestaan’, vertelt Marian. ‘We vielen met onze neus in de boter met een feestelijke historische optocht door de stad. Wat was dat geweldig; we keken onze ogen uit!’. Met hun pas aangeschafte fotocamera konden ze de optocht vastleggen. ‘We weten nog zo goed dat we met onze dochter in de kinderwagen langs de Kattensingel naar de optocht keken’

Eerste echo-apparaat in Sint-Jozef

In 1972 fuseerden twee ziekenhuizen in Gouda tot het Bleulandziekenhuis; het Diaconessenhuis De Wijk en het Van Itersonziekenhuis. Het Sint-Jozefpaviljoen aan de Graaf Florisweg bleef toen nog zelfstandig. Toen Marian in 1974 weer zwanger was, werd ze door de verloskundige doorverwezen naar het Sint-Jozefpaviljoen, omdat ze vermoedde dat het een tweeling werd. En daar gebruikte men het allereerste echo-apparaat! Tweeling Erik en Bastiaan werden geboren en het gezin was compleet. Later verhuisden de Vissers naar een groter huis aan de Loevestein.

Inmiddels is het gezin via omzwervingen uitgefladderd naar Rotterdam, Krimpen aan den IJssel en Utrecht. Ze dragen Gouda nog steeds een warm hart toe, ook nog na vijftig jaar. Marian en Johan hebben goede herinneringen aan hun tijd in Gouda, die vijftig jaar geleden begon, met de verhuizing. Saskia werd dit jaar 50, ze gaven in Gouda het leven door aan hun zoons. En Gouda viert weer feest! ‘En zo is de cirkel rond’, besluit Marian.