#207

Verborgen pareltje in de binnenstad van Gouda Eugene van der Meij en Sandhya Dijkstal

Het Hofje van Jongkind bood ooit onderdak aan alleenstaande dames. Eugène en Sandhya toverden het vervallen historische pand om tot een gezellige lunchroom en koffiebranderij.

In 2017 gingen wij op zoek naar een geschikte locatie voor een lunchroom en koffiebranderij. Onze keus viel op Gouda en uiteindelijk op het pand aan de Zeugstraat 28. Bij de bezichtiging bleek het een bouwval, maar achter het puin zagen we veel mogelijkheden. Het achterste gedeelte was een oud hofje uit 1702. Hoe gaaf zou het zijn om dit oude hofje in ere te herstellen en hier een mooi plekje van te maken? We waren om!

In januari 2018 zijn we begonnen met verbouwen. Van het hofje was niet veel meer over. We hebben hard gewerkt en veel zelf gedaan, met veel liefde en respect voor dit pareltje.

Bezoek van een voormalige bewoonster

Tijdens onze verbouwing kwam er een mevrouw langs. Zij vertelde dat ze hier was geboren en met haar moeder en twee zussen in het hofje had gewoond. Zij waren een van de laatste bewoners. Ze wilde het zo graag weer zien. Met haar rollator liep ze in het zand en het puin door het hofje. Het was emotioneel voor haar, maar zo mooi. Ze vertelde van alles over wie er gewoond hadden, hoe het hofje eruitzag, hoe zij gewoond hadden. Nog steeds komt ze geregeld met haar zusters langs.

Nog meer verhalen over het Hofje van Jongkind

Na de opening van onze lunchroom hebben we veel verhalen gehoord over het hofje en ook veel foto's gekregen. Het is echt weer gaan leven. Veel mensen wisten dat er een hofje was, maar nu konden ze het weer zien. We zijn heel trots op ons pareltje!

Uit alle verhalen bleek dat het hofje door de heer Jongkind was opgezet om alleenstaande dames een onderdak en huishouden te bieden.

Nu kunnen mensen hier genieten van een heerlijke lunch tussen de historische muren.