#421

Straatpoëzie in Gouda Petra Luijkx

16 02 A Erasmusplein
Foto Nico J. Boerboom

Wij nemen u mee op een wandeling langs gedichten.

Het zijn gedichten in de openbare ruimte in Gouda: zogenaamde straatpoëzie. Het gaat hierbij om teksten die dag en nacht bereikbaar moeten zijn, ze mogen zich niet in een afgesloten gebouw bevinden.

Tunnelgedicht

16 01 Tunnel in de Spoorstraat


De meest recente vorm van deze poëzie vinden we onder de Spoortunnel met een bewerkt citaat uit het gedicht Achter de kerk van Klara Smeets, stadsdichter van Gouda van 2011 tot 2014. “Gouda is een tijdmachine, je kan in elke eeuw uitstappen”. De tekst is vormgegeven door Peterpaul Kloosterman en aangebracht in 2014, initiatiefnemers waren de Gemeente Gouda en het Gouds Gedichtenlint. Het Gouds gedichtenlint is een clubje van vrijwilligers (met heel diverse expertises) die initiatieven met betrekking tot teksten in de openbare ruimte stimuleren en ondersteunen op literair, grafisch en zakelijk vlak.

Achter de kerk
de middag wordt
opgeslokt

door schaduw van de kerk
ik loop onder het
halve poortje door
vertraag mijn gang

het tijdstip waarin ik zweef
wordt omgevormd en uitgerekt

stil staan een paar huizen
aan de voet van de Sint-Jan
ze trekken een
grimas van vroeger

Gouda is een tijdmachine
ik kan in elke eeuw
uitstappen

Gedichten en foto's

Niet ver van de Spoortunnel, op de zijgevel van het pand Crabethstraat 38, kunnen we het gedicht lezen van de Goudse stadsdichter van 2005-2007 Frouwkje Zwanenburg “Welkom in de Crabethstraat”. Een initiatief van het Wijkteam Nieuwe Park.

In de Tuinstraat zijn een aantal balkons opgesierd met historische foto’s van deze straat en twee gedichten, Blinkend Gouds van Henk Kooijman en Gravin Jacoba van Frouwkje Zwanenburg. Deze borden werden aangebracht in 2008, naar aanleiding van een wedstrijd “Straatmetamorfose” van het wijkteam Binnenstad. De wedstrijd werd gewonnen door de bewoners van de Tuinstraat. Initiatiefnemer van dit project was Mozaïek Wonen en de vormgeving werd gedaan door Abee Reklame.

Natuurlijk mag een gedicht van de eerste stadsdichter van Gouda, Inez Meter, niet ontbreken. Op de zijgevel van de schoolmeesterswoning aan de Jeruzalemstraat, vlakbij het Joodse poortje hangt een kunstwerk van Edwin Vreeken met woorden van Inez. In oktober 2016 werd dit kunstwerk aangebracht op initiatief van “mooiere Binnenstad”.

Erasmus

Tot slot aandacht voor een tekst van de deels in Gouda opgegroeide Erasmus uit Over de voorbereiding op de dood (1534), op initiatief van Mozaïek wonen aangebracht bij het Erasmusplein: “wij zijn reizigers in deze wereld en geen bewoners”. Straatpoëzie van de Goudse Leo Vroman ontbreekt nog, maar daar wordt door het Gouds gedichtenlint aan gewerkt.

De verhalen van DieGoude zijn eerder gepubliceerd in Weekblad deGouda.