#584

Steenhouwerij Roodbol Thea van Wordragen

Foto boven: Roodbol 1925 SAMH, Foto onder: Thea van Wordragen

Dit verhaal is geplaatst in de categorie gebouwen & bezienswaardigheden.

Alle categorieën

Gouda telt vandaag de dag nog drie grotendeels uit hout opgetrokken panden: een pakhuisje aan de Koster Gijzensteeg no 2, de Kleischuur aan de Vest waar nu een restaurant in zit en het pand Achter de Kerk 13 waar tot eind 2006 de steenhouwerij van Roodbol was gevestigd.

In 1832 wordt het pand Achter de Kerk 13, dat waarschijnlijk rond 1800 is gebouwd, in een document uit die tijd als stal benoemd, staande in de achtertuin van Oosthaven 5-6. De tuin liep door tot aan de gracht van Achter de Kerk.

De familie Roodbol

Steenhouwerij Roodbol is een familiebedrijf dat is opgericht in 1892. De familie Roodbol kwam in 1903 vanuit Rotterdam naar Gouda omdat Abraham Roodbol aan de restauratie van de Sint-Janskerk ging werken. Dit was een groot project dat reeds in 1899 was begonnen. Enkele generaties van de steenhouwersfamilie Roodbol hebben hun beroep in dit pand uitgeoefend.

Restauratie door leerlingen bouwkunde

Steenhouwerswerkplaats

In 1964 koopt de gemeente Gouda het huisje en vanaf dan huurt Roodbol het van de gemeente. In 1972 verkeert het pand in een zeer slechte staat. Er is een lange weg afgelegd om geld voor restauratie te krijgen. Subsidies van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg worden keer op keer afgewezen. In 1982 krijgt het college van B&W te Gouda een noodbrief van een architectenbureau. Daarin staat dat de toestand van het pand verslechtert. Zij dienen een verzoek in om niet langer te wachten met de restauratie omdat het authentieke materiaal steeds moeilijker te beschermen is. In 1983 geeft de gemeente Gouda het eerste bedrag voor herstel. Eindelijk wordt het pand in 1984 met medewerking van leerlingen van de toenmalige school voor beroepsonderwijs ‘De Rietgors’ gerestaureerd. De leerlingen van de afdeling bouwkunde worden in de praktijk begeleid door een uitvoerder. Als eerste wordt de achtergevel, die van steen is, afgebroken en opnieuw gemetseld. Daarna komt de houten voorgevel aan de beurt.

De Steenhouwerswerkplaats

Toen deze leerlingen hun diploma ontvingen, stond de aantekening ‘restauratiecursus’ erop vermeld. In 1984 heet het gebouwtje officieel ‘Steenhouwerswerkplaats’. Tegen de kerk aan de zuidgevel stonden grote natuurstenen platen die verwerkt moesten worden. Roodbol werkte ook wel eens op straat. Het steenbikken en zagen hoorde men niet alleen in het pand maar dus ook op straat. Het pand heeft een houten klokgevel voorzien van een krulvormige versiering. De Steenhouwerswerkplaats (Steenhouwershuis) is in 1966 als Rijkmonument aangewezen.
Steenhouwerij A. Roodbol zit momenteel aan de Marconistraat 68. Sinds 2007 is het pand in gebruik bij kunstenaarsvereniging ‘De Firma van Drie’. Deze vereniging is ontstaan uit een fusie tussen Kunstcentrum Burgvliet en de Regionale Kunststichting Gouda. Tegelijkertijd werd er een samenwerkingsverband met Museum Gouda vastgelegd. Er worden exposities, lezingen en bijeenkomsten gehouden.

De verhalen van DieGoude zijn eerder gepubliceerd in Weekblad deGouda.