#620

Project wandkleed Else Hofstede

Foto boven: workshops, Foto onder: opening wandkleed Gouda750

Dit verhaal is geplaatst in de categorie kunst, cultuur & onderwijs.

Alle categorieën

Een collage van stof kun je alleen maar maken vanuit jezelf. Je kunt er ook je gevoel in leggen. Uit een berg stofjes kies je welke kleuren je aanspreken en daar ga je mee aan het werk, of de rest komt vanzelf. Ieder op zijn eigen manier. Het is bijna het zoeken naar oplossingen om tot een collage te komen.

Omdat Gouda 750 jaar werd, wilde ik een groot wandkleed maken bestaande uit 750 collages van stof. Het idee was dan dat het in Het huis van de Stad kwam, dus nam ik contact op met Gemeente Gouda. Zij vroegen mij een mail te sturen met het idee naar de organisatie van Gouda750. Er werd gelijk enthousiast op gereageerd. De organisatie stuurde een brief uit naar alle Middelbare scholen vo en vso in Gouda of zij hier aan mee wilden doen. Ik zou dan de lessen en workshops geven op de scholen.

750 zelfportretjes van stof

Al snel kreeg ik een eerste reactie van de Driestar. Zij vonden het een leuk idee en wilden graag meer informatie over hoeveel leerlingen mee konden doen, hoe groot het formaat was waarop ze gingen werken en wat het onderwerp werd. Ik gaf aan dat ik daar later meer informatie over kon geven.

Eerst wilde ik kijken welke scholen allemaal mee wilden doen. Zo heb ik naar aanleiding van de mail vanuit de organisatie contact opgenomen met alle scholen. Ondertussen had ik ook bedacht dat leerlingen een zelfportretje gingen maken van stof. Daarmee wilden ik de jongeren zichtbaar maken. Dus het werd een wandkleed van 750 zelfportretjes van stof.
Alle middelbare scholen vo en vso wilden mee doen aan dit project in het kader van Gouda 750 jaar, 'Geef Gouda door' en op naar de volgende 750 jaar.

Alle scholen deden mee

In september stemden de docenten en ik af wanneer ik langs zou komen voor de workshops. Heel bijzonder ook, want het was in de tijd dat er corona was. Eén workshop heb ik vervroegd, omdat het er uitzag dat er weer meer beperkingen aan kwamen. Sommige scholen deden mee met tien leerlingen en anderen weer met 100 leerlingen. Het gaat er voor mij om dat alle scholen mee deden, dus ik was heel dankbaar. En het was gelukt om tot 750 zelfportretjes te komen. In totaal heb ik 40 workshops gegeven. En ik vond het heel bijzonder om zo op alle scholen les te mogen geven aan de leerlingen. Tegelijkertijd was deze techniek om met restjes stof tot een zelfportretje te komen ook een heel andere techniek dan dat gebruikelijk was op de scholen. Ik kreeg terug, dat docenten en leerlingen de lessen ook heel leuk en inspirerend vonden en leerlingen gaven dat ook zelf aan.

Verschillend en super mooi

De zelfportretjes zijn ook allemaal heel verschillend en super mooi. Voor mij was het ook een feestje om er les in te mogen geven en te zien wat de leerlingen gingen maken. Ik houd daar heel erg van. Na afloop stuurde ik de docenten altijd een afbeelding van alle zelfportretjes van hun klas op.

Twee meter hoog, twaalf meter breed

Toen alle 750 collages gemaakt waren, kon ik er een compositie voor het wandkleed van maken. Ondertussen wist ik ook dat ik het wandkleed in Het Huis van de Stad mocht exposeren. Het formaat zou groot worden 2 meter hoog bij 12 meter breed. Om het te vervaardigen, besloot ik het in tien delen te maken. Die delen kon ik dan aan en uit elkaar ritsen. En na afloop van de expositie krijgt elke school een deel van het wandkleed. Ik merkte bij het maken van de compositie, dat ik nog veel wist van wie welke collage gemaakt had. Juist omdat de zelfportretjes zo persoonlijk zijn, met ieder een eigen beeldtaal, hebben ze op mij indruk gemaakt.

De expositie van het wandkleed Gouda 750 is te zien tot en met 17 september in Het Huis van de Stad.

Foto: Opening wandkleed