#510

Nacht van de Goudse Verhalen Naomi van Nuland

Castriddenhaan 20220514 MG 2091 Eyemind
Foto: Astrid den Haan

Dit verhaal is geplaatst in de categorie personen & verenigingen, feesten & evenementen.

Alle categorieën

Zaterdag 14 mei 2022 was het dan eindelijk zover: De Nacht van de Goudse Verhalen in de Chocoladefabriek. Een verhalenfestival tijdens de feestperiode van Gouda 750.

Eind vorig jaar gaf ik mij op om mee te denken over de invulling van het programma van de avond. De Bibliotheek Gouda, Streekarchief Midden Holland, Libertum, VRSpace, Kruim en de Drukkerswerkplaats staken de koppen bij elkaar om een uniek festival te organiseren. Cathalijne en ik, twee vrijwilligers van de Goudse Verhalen, schoven daarbij aan.

750 Goudse Verhalen

Onder het motto 'Geef Gouda door' verzamelen wij met een groep van nu achttien vrijwilligers Goudse verhalen uit heden, verleden en toekomst. Die verhalen zetten we online en blijven vijftig jaar bewaard voor, en doorgegeven aan, toekomstige Gouwenaars. In totaal verzamelen we 750 verhalen. Met dit verhalenfestival willen we de Gouwenaars een mooie avond aanbieden, waarin jong en oud kan meedoen aan allerlei leuke activiteiten rondom Goudse Verhalen.

Rode sjerp

Op de avond zelf zijn wij als vrijwilligers vertegenwoordigd met negen man: Birgit, Cilia, Cathalijne, Evelien, Gerda, Leni, Marie-Christine, Yvonne en ik. We willen die avond herkenbaar zijn. En na wat zoek- en denkwerk besluiten we om een rode sjerp met bijpassend rozet te dragen. Yvonne blijkt naast schrijven ook nog eens te kunnen naaien. Handig! Vol enthousiasme stort zij zich op het maken van de rode sjerpen. Cathalijne regelt voor ons allemaal een Goudse Verhalen-rozet. Zo moet het plaatje compleet zijn die avond. De ochtend zelf stromen de groepsappjes binnen. Wat doen we aan, wat past bij de sjerp, en wat doen we vooral ook niet aan. Petticoat, naaldhakken, bergschoenen … van alles komt voorbij. Maakt niet uit, zolang de speciale sjerp maar duidelijk uitkomt, is het unaniem besluit.

Workshops en podiumprogramma

Het pand van de Chocoladefabriek is voor de gelegenheid prachtig versierd met onder andere lampionnen in de kleuren van Gouda; rood en wit. De hoofdrol is voor een van de Goudse Giganten: Graaf Floris V. Met zo veel kleine, grote, open en afsluitbare ruimtes is het een ideale plek om dit evenement te houden. Zo zijn er allerlei workshops, je kan leren schrijven, dichten en cartoons tekenen. Op een podium worden door bijzondere Goudse gasten verhalen verteld of gedichten voorgedragen. Er is muziek, film, virtual reality en een Goudse Verhalen-quiz. Je kan stopmotionfilmpjes leren maken, of een podcast. Kaarten leren drukken, met een ganzenveer schrijven, speeddaten naar je stamboom, rondom het pand wandelen met een Goudse Gids. Bij Kruim iets lekkers uit de exclusieve menukaart kiezen, of buiten bij het vuur luisteren naar verhalen van historische figuren en muziek. Het programma is zo ontzettend leuk dat ik bijna spijt krijg dat ik die avond werk. Gelukkig heeft onze coördinator Ginetta geregeld dat wij als vrijwilliger allemaal ook tijd hebben om zelf een workshop te kunnen volgen, wat rond te lopen en ons te laten verrassen.

Klaar voor de avond!

Even voor 19 uur worden wij, de vrijwilligers, ontvangen door bibliotheekmedewerker Danielle. Ze geeft een korte briefing, we krijgen uitleg en kunnen ons dan voorbereiden op onze taken, zoals gastvrouw bij de servicebalie, op verhalenjacht of toezicht houden bij een van de activiteiten.
Ondertussen proberen sommige met elkaar van taak te ruilen, zodat we toch net die ene workshop kunnen volgen, onze ouders kunnen rondleiden, of de mooiste gedichten live op het podium kunnen horen. Daarna worstelen we wat met de sjerp en spelden we onze rozet netjes op. Zo! We zijn er klaar voor.

Kindertheater met Goudse Gigant

Rond 20.00 uur stromen de mensen binnen. We hebben meer dan tweehonderd aanmeldingen ontvangen en het is lekker vol. De hele trap naar de tweede verdieping is bezet, Kruim barst uit zijn voegen en vanaf de balustrade kijken mensen toe. De kinderen van Musicaltheater Mirakel trappen af met een speciaal lied en een act met de Goudse Gigant Graaf Floris V. Tijdens de show leest een van de spelers voor uit een heel oud boek. Zo oud, dat er stof uit komt. Slechts een kwartiertje later zal blijken dat dit talkpoeder is. Glad en gevaarlijk!

Vijfhonderdste Verhaal

Chris Bellekom is de host van de avond. Hij vraagt burgemeester Pieter Verhoeve het podium op voor het officiële startschot en zorgt dat de avond gladjes verloopt. Gladjes verloopt het zeker als wij, de vrijwilligers, tijdens de opening naar voren worden geroepen door Chris. Ik wil naar voren lopen en in de bocht glij ik uit over het talkpoeder! Auw, wat een entree! Ik klop het spul van mijn broek en trek mijn sjerp recht. De blauwe plek zal ik pas later ontdekken.
Chris introduceert ons met daarin een hoofdrol voor Evelien die het vijfhonderdste verhaal toelicht. Dat gaat over het uitgaansleven van Charlie Joseph in de jaren 80. Charlie komt naar voren en wordt in het zonnetje gezet. Dan is het tijd voor muziek met een betoverend optreden van de jonge Miss Starling. Bezoekers vinden hun weg naar workshops, zoals die van spoken word performer de Droominee, dichter Ruud Broekhuizen en schrijfster Hanny Schoonderwoerd op de tweede verdieping. Op de begane grond leert kinderboekenschrijver Simon van der Geest de deelnemers verhalen schrijven en vertelt Mina Domic haar vluchtverhaal. Het is mooi om te zien hoe de ideeën van de eerste brainstormavond nu realiteit zijn.

Voorzichtige danspasjes

Na vier uur te zijn ondergedompeld in de wereld van verhalen, poëzie, muziek en zelfs wat voorzichtige danspasjes op de muziek die DJ Johan draait, komt er een einde aan de bruisende Nacht van de Goudse Verhalen. Nachtburgemeester Nick van Zon sluit af met twee Goudse Verhalen. Met het gedicht ‘Proost’ wenst host Chris de bezoekers een goedenacht.

Het gaat ons lukken!

Voor ons begint het opruimen. Gelukkig hoeft niet alles diezelfde nacht nog aan kant. Tijd is er dus om nog even met een drankje en een plakkerige marshmallow bij de vuurkorf te zitten. Met een hoofd vol nieuwe verhalen stap ik even later op de fiets. Nu al uitkijkend naar begin september, als wij met elkaar de 750 verhalen presenteren. Dit is verhaal 510, dus nog even doorschrijven en verder verzamelen. Het gaat ons lukken!