#189

Met Facebook de pandemie door Emile Veugelers

Foto Emile still van video

Zesendertig jaar geleden kwam op de Kleiweg een winkelpand vrij met bovenwoning. Zo kwam ik met mijn winkel Bibliss in Gouda terecht.

We zitten nu op de Kleiwegstraat. Petra, Ria en ik werken met veel plezier in de winkel. Het voelt voor ons als een huiskamer en je krijgt altijd blije mensen op bezoek. We verkopen kleurige dameskleding, deels duurzaam geproduceerd en liefst van natuurlijke materialen. Steeds meer van de merken die we hebben gaan duurzaam produceren. Ik houd ook niet van dat gehaaste, steeds maar achter de mode van het moment aan. Ik kan er juist van genieten dat een klant jaren na aankoop een artikel uit mijn winkel nog steeds draagt.

Facebook

Toen de pandemie begon zat ik net op een cursus Facebookgebruik. Van de docent moest ik als huiswerk filmpjes gaan maken. Dat zag ik eerst niet zitten, maar achteraf gezien kreeg ik zo wel iets in handen waardoor de winkel het mede heeft overleefd. Elke week deelde ik tijdens de lockdown twee of drie filmpjes op ons Facebookaccount. Vaak liet ik dan een voor een de kleding zien op een rek. Ik noemde merk, maat en prijs en liet eventuele details goed zien. Elke kledingstuk kreeg een nummer. Klanten bestelden via Messenger of in een Facebookreactie of konden er iets over vragen. Betalen ging met een ‘Tikkie’.

Trouwe klanten

Ik heb ook filmpjes gemaakt terwijl ik, soms kleddernat van de regen, bestellingen in de buurt op de fiets rondbracht. Ik kreeg zulke leuke reacties! Mensen konden zo toch gericht iets kopen en je steunen. Er was zelfs een klant die bij het terugbrengen van een hele dure jurk, die toch niet paste, alleen een tegoedbon wilde en geen contant geld retour. Die trouwe klanten hebben, naast de facebookfilms, ervoor gezorgd dat we na de pandemie weer lekker door kunnen werken.

Bibliss  /  corona  /  kleding  /  facebook