#320

Kennis maakt Gouda waardevol Sjaak de Keijzer

Sjaak2

Zijn favoriete bouwstijl is de ‘nieuwe zakelijkheid’. In Gouda zijn daar niet veel voorbeelden van. Maar sowieso vindt hij dat een nieuw gebouw alleen kleur krijgt als er oude gebouwen omheen staan. Het gaat om het totaalbeeld.

Sjaak de Keijzer is Gouwenaar van origine. Hij was lang stedenbouwkundige bij de gemeente Gouda. Bezig met de structuurplannen, het beschermd stadsgezicht, hij zag Bloemendaal en Goverwelle gebouwd worden. Hij kan heel wat elementen aanwijzen waar hij medeverantwoordelijk voor was. Daar wordt hij elke keer weer gelukkig van. Tijdens zijn werk heeft hij ook geleerd hoe belangrijk het ‘water’ voor de stad is: voor het stadsgezicht, waterbouwkundig en voor het milieu.

Kijken door andermans ogen

Sjaak heeft ook naar zijn eigen stad leren kijken via de ogen van anderen. Als je ergens lang woont zie je immers het bijzondere niet meer. Zo was er rond 1980 in het Baanstraatgebied, bij Huize Groeneweg, sprake van verval. Er moest worden gesaneerd. De gemeente organiseerde hierover een manifestatie in Concordia. Op een van de kramen werden foto’s van mooie plekjes in die verpauperde buurt getoond. De bewoners, en ook Sjaak, kwamen er zo achter dat dit eigenlijk een leuke buurt was, waard om aan te werken. Nog een voorbeeld: Sjaak heeft met een internationale delegatie stedenbouwkundigen en architecten een tour gemaakt door diverse steden, Saarbrücken, Parijs, Newcastle. In Nederland werden Den Haag, Leiden, Utrecht en Gouda bezocht. Zijn buitenlandse collega’s hebben hem toen opnieuw naar onze stad laten kijken, hem erop gewezen hoe mooi Gouda eigenlijk is.

Politiebureau

En Sjaak blijft leren. Het oude politiebureau aan de Houtmansgracht vond hij eerst een lelijk gebouw. Hij was ervan overtuigd dat het niet te redden was. Slopen de boel en nieuwbouw op die locatie! Plannen van een ontwikkelaar werden echter geblokkeerd door de verantwoordelijke wethouder. Uiteindelijk is het gebouw toch gerestaureerd, voor minder dan wat nieuwbouw zou kosten. Dat was echt een les, vindt Sjaak. Als je goede partijen zoekt, kan er veel. Hij is nu blij dat het gebouw er nog staat. Het vertegenwoordigt een tijdgeest, de wederopbouw na de tweede wereldoorlog.

Doe kennis op over de stad

“De stad leren kennen verloopt in fases”, aldus Sjaak de Keijzer. “Sluit je eerst eens aan bij wat clubs, ga kennis opdoen over Gouda. Dan word je gaandeweg nieuwsgierig en ga je nadenken over de stad. Dan ga je je met zaken bemoeien, desnoods met bezwaarschriften naar het gemeentebestuur. Zo krijg je plezier in wat er in Gouda gebeurt. Daar hoef je echt geen deskundige voor te zijn. Kijk niet alleen naar de winkels in de binnenstad, maar ook naar de gevels erboven! Zie dat een verpauperd monument nog geen krot is, maar iets dat je kunt restaureren en waar je zorgvuldig mee moet omgaan. Je moet weten wat zich vroeger in de stad heeft afgespeeld en dat het daarom waardevol is. Met die kennis kun je nadenken over wat het toekomstperspectief van de stad is. Hoe meer mensen kennis hebben over de stad hoe beter.”