#512

Indrukwekkend schooltoneel van De Goudsbloem Marja van Trierum

De Goudsbloem in actie verkleind
Toneeluitvoering van de jubilerende Goudsbloem, 9 december 1974 Foto: Martin Droog

De Goudsbloem. Als echte Goudse ken ik die naam als geen ander: één keer per jaar gingen we met de klas naar een van hun voorstellingen. Die waren toen (eind jaren 50) nog in de oude schouwburg.

Lopen in een lange rij van de Kohnstammschool aan de Graaf Florisweg helemaal naar de Boelekade, dat was natuurlijk al heel bijzonder. Onderweg kletsten we wat af. Als je pech had en je draaide je op het verkeerde moment om, dan had je grote kans om onzacht met een lantaarnpaal in aanraking te komen.

Het felbegeerde schellinkje

Bij de schouwburg bleek natuurlijk dat we niet de enigen waren. Voorstellingen van De Goudsbloem trokken natuurlijk leerlingen van diverse scholen in de hele omgeving van Gouda. En elke keer weer was het de uitdaging om uitverkoren te worden om met jouw klas een plaatsje te krijgen op het felbegeerde schellinkje.
Dat schellinkje was helemaal in de nok van de oude schouwburg. De laatste trap ging zó hoog dat er zelfs geen licht meer was, reden voor veel gegil bij ons meiden! Maar eenmaal boven was het uitzicht er prachtig: ver onder je de rijen stoelen en andere bezoekers, een blik van boven op het toneel … De stoelen op het schellinkje waren wel onhandig. Als een van ons wat naar achteren leunde, zakte de hele rij weg!

Juf in pyjama

Op het toneel, als de voorstelling dan eindelijk begon, had je grote kans je juf of meester in pyjama te zien, of in een ander gek kostuum. Dat was voor ons kinderen natuurlijk reuze interessant. Zo’n hele middag was indrukwekkend. Ik bewaar er nog steeds prettige herinneringen aan. Het was een middagje ‘uit’, even niet in die saaie schoolbanken. Vergeet niet dat naar de schouwburg gaan destijds nog echt iets bijzonders was. En wij zaten daar te kijken naar juf of meester op het toneel!

De Goudsbloem, toneelvereniging voor mensen die in het onderwijs werken, werd in 1944 opgericht om de kinderen in die moeilijke tijden een verzetje te bieden. Met succes, want De Goudsbloem bestaat nog steeds. Elk schooljaar verzorgt Ge Goudsbloem een aantal voorstellingen vol muziek en dans. Kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 uit de hele regio komen hiervoor naar de Goudse Schouwburg.