#225

Ik wil mijn dochter een betere toekomst bieden Çiler Ilhan

Schrijfster en journaliste Çiler Ilhan heeft één van de moeilijkste beslissingen van haar leven moeten nemen: haar thuisland Turkije verlaten voor een beter leven voor haar gezin.

Çiler is een jaar geleden naar Gouda verhuisd. Ze woonde in Istanboel en zag de stad en het land langzaam veranderen en dat was niet ten goede. Çiler: “Mensen zijn er minder gelukkig. Als journalist voelde ik me ook niet meer op mijn plek in Turkije. Ik kon daar ook niet meer schrijven wat ik wilde. We zijn vooral verhuisd voor mijn dochter Eva. Het onderwijs in Turkije draait steeds meer om het geloof. Ik wil dat mijn dochter haar eigen mening mag vormen.”

Çiler is een interessante vrouw en een aanwinst voor Gouda. Ze is niet zomaar schrijfster. Ze heeft zelfs de Literatuurprijs van de Europese Unie gewonnen voor haar boek Exile.

'Het dorp' Gouda

Çiler en haar man kozen ervoor om Turkije te verlaten en naar Nederland te verhuizen. Haar man is gedeeltelijk Nederlands, Noors en Turks. Het was voor het gezin een logische keuze om naar Nederland te komen. Hun keuze viel al snel op Gouda, nadat een woning in Delft niet haalbaar bleek. Gouda was een goede tweede keus. Çiler: “Ik moet veel in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht zijn, dus Gouda ligt perfect. Ik vind Gouda echt een fijne en mooie stad, al bleef ik het in het begin ‘een dorp’ noemen."

Met de fiets door de sneeuw

“Ik vond het wel heel moeilijk om Turkije te verlaten”, zegt Çiler en ze is zichtbaar aangedaan. “Je verlaat je thuis. Niet alleen je vrienden en familie, maar ook echt de plek die mij heeft gemaakt tot wie ik ben.” Ook vond Çiler het moeilijk wennen in Nederland. “De taal is en blijft lastig. Ook vind ik het leven hier zwaarder, een soort ruwer.” Het leven van Çiler is met de verhuizing naar Nederland drastisch veranderd. “Hier moet je alles zelf doen en dat is wennen. Als ik in Turkije thuiskwam van een dag werken, was er al gekookt en het huishouden was gedaan.” Çiler geeft nog een voorbeeld: “In de winter moest ik Eva op de fiets door de sneeuw naar school brengen. In Istanboel kwam er dan een busje voorrijden waarbij iemand haar met een paraplu helemaal naar het busje begeleidde.”

Koffie met de burgemeester

Ondertussen hebben Çiler, Eva en haar man aardig hun weg kunnen vinden in Gouda. Ze wil ook nog een shout-out geven naar de burgemeester. Toen ze hier net was, heeft ze uit dankbaarheid een enthousiaste mail geschreven naar de burgemeester. Tot haar verbazing kwam er een antwoord. “Ik ben zelfs koffie met hem gaan drinken”, vertelt ze blij.

Çiler focust zich nu op het schrijven en is bezig met een boek over een Joodse familie. Wij zijn benieuwd naar haar nieuwe boek!


Dit verhaal is geschreven voor indebuurt Gouda. De redactie van indebuurt informeert en inspireert inwoners van Gouda via nieuws, artikelen en tips over alles wat de stad leuk maakt.