#411

Een standbeeld voor doelman Tonny van Leeuwen Ton van Wieringen

Tonny van Leeuwen 2
Tonny van Leeuwen op Het kasteel in actie voor Sparta tegen Feijenoord (1962)

Dit verhaal is geplaatst in de categorie sport, spel & recreatie, personen & verenigingen.

Alle categorieën

De geboren Gouwenaar Tonny van Leeuwen werd met een standbeeld vereeuwigd nabij de Euroborg, het stadion van FC Groningen. Tonny’s loopbaan werd abrupt afgebroken toen hij tijdens een verkeersongeluk op 28-jarige leeftijd om het leven kwam.

Tonny’s ouderlijk huis stond aan de Van der Palmstraat in de Korte Akkeren. Op 12-jarige leeftijd verruilde de keeper Jodan Boys voor het naburige ONA dat toen net de sprong naar het betaalde voetbal had gemaakt.

Hogerop

Tonny wilde hogerop en zocht op 15-jarige leeftijd contact met stadgenoot en oer-Spartaan Hans de Koning. De Koning ontfermde zich over Van Leeuwen als een soort geestelijke vader. Zijn debuut met Sparta 1 was op 1 mei 1960 (hij was net 17) tegen DWS Amsterdam. Eindstand 0-0.
Tonny was de eerste full-prof van Sparta. Toen er een opvolger moest komen voor Andries van Dijk ging het tussen Pim Doesburg en Van Leeuwen. Die concurrentiestrijd werd gewonnen door de Gouwenaar. Hij speelde ongeveer dertig duels voor het keurkorps uit Rotterdam Spangen, waaronder de gewonnen KNVB-bekerfinale tegen DHC Delft. Toen Tonny tijdens een vriendschappelijke wedstrijd geblesseerd raakte, greep Pim Doesburg zijn kans. Trainer Neville bleef Doesburg ook opstellen toen Van Leeuwen weer fit was. De teleurstelling was groot.

Gouwenaar wordt Groninger

Met een plaats op de reservebank nam Van Leeuwen geen genoegen. Hij vertrok naar het Groningse GVAV. Tonny kwam in een sterk elftal met Klaas Nuninga (later Ajax), Piet Fransen (ook Feyenoord) en Martin Koeman (vader van Ronald en Erwin).Hij kreeg het echt naar zijn zin toen hij vertegenwoordiger werd van Quick Sportschoenen in de noordelijke provincies.
In 1970 had GVAV aan een gelijk spel genoeg om handhaving af te dwingen in de Eredivisie. Maar de Groningers verloren thuis van DOS (met Gouwenaar Piet van Oudenallen) met 0-1. Het Brusselse Anderlecht en ook Feyenoord toonden belangstelling voor Van Leeuwen die echter bij GVAV bleef. Tonny hield later tegen Ajax werkelijk alles tegen en werd door de Groningse supporters op de schouders genomen. Zijn absolute hoogtepunt bij GVAV. Na afloop zei hij: “Niet gek voor een eenvoudige timmerman. Alles wat ik bereikt heb, heb ik aan het voetbal te danken.”

Oranje

Twee maal speelde Tonny in het Nederlands elftal, tegen de DDR (5 april 1967) in Leipzig en tegen Hongarije (10 mei 1967) in Boedapest. Het werd geen succes. Hij toonde niet de brutaliteit en de doortastendheid van GVAV. Bondscoach Georg Kessler gaf hem toch een herkansing. De wedstrijd in het Nep-stadion eindigde in een 2-1 nederlaag. Tonny’s zelfvertrouwen werd opnieuw aangetast. Direct na rust liet hij zich, gedesillusioneerd, vervangen door Pim Doesburg.

Het dramatische einde in 1971

Seizoen 1970/1971 verliep voorspoedig met promotie naar de Eredivisie. Het seizoen telde dertig wedstrijden. Tonny incasseerde slechts zeven tegengoals en hield 23 keer de nul! Daarmee werd hij de minst gepasseerde doelman. In de Rotterdamse Embassy Nachtclub ontving hij op 14 juni een trofee en duizend gulden. Rond 05.00 uur op 15 juni kwam de witte Mercedes nabij Meppel in een flauwe bocht op de verkeerde weghelft terecht. Waarschijnlijk raakte Tonny door slaap of vermoeidheid overmand, waarna een botsing volgde met een vrachtwagen die betonnen buizen vervoerde. Van Leeuwen verloor het leven, vrouw Gerie was zwaargewond. Een zware slag voor het jonge gezin. Harold was zes en Irma vijf. Bij de begrafenis in Peize bewezen duizenden hun laatste eer aan de zeer populaire doelman. Groningen heeft Tonny nooit vergeten.

Standbeeld Tonny v L

Dit verhaal komt uit de verzameling van Gouda Sportstad

Sportstad  /  voetbal  /  ONA