#33

Een culinair huwelijk Ginetta Blokzijl

Foto Culinair huwelijk

Dit verhaal is geplaatst in de categorie kunst, cultuur & onderwijs, feesten & evenementen.

Alle categorieën

Een van de meest opzienbarende huwelijken in de geschiedenis is misschien wel dat van Goudse kaas en Franse Bordeaux.

Zij gaven elkaar op donderdag 2 mei 1968 om 19.00 uur het jawoord in de luisterrijke trouwzaal van het Oude Stadhuys van Gouda. De stralende bruid ‒ het mooie kaasmeisje Hortense Franc, dochter van de Nederlandse landbouwattaché in Parijs ‒ en de stoere bruidegom ‒ Monsieur le Grand Connétable de Guyenne, als ambassadeur van de wijnen uit Bordeaux ‒ werden in de echt verbonden door de Goudse burgemeester Van Reenen. Ruim 150 genodigden, waaronder leden van de Confrère de Connétablie de Guyenne (broederschap van de Bordeaux-wijnen), waren getuige van het huwelijk. Na de plechtige ceremonie werd voor het nieuwbakken echtpaar en hun gasten een kaas- en wijnfeest aangericht. ‘De feestgangers hebben beloofd dat ze het zuivel zullen houden’, aldus het Algemeen Dagblad van 24 april 1968.

Pr-stunt

Hoewel Goudse kaas en Franse Bordeaux als het ware voor elkaar geschapen zijn en al vaak in elkaars gezelschap verkeerden, is hun huwelijk een verstandshuwelijk: de vertoning was een pr-stunt van de 300 jaar oude Goudse Waag. Het smakelijke verhaal haalde de landelijke dagbladen en zelfs het Avro Radiojournaal met Sonja van Proosdij. De uitzending sloot af met de Bruidsmars van Lohengrin …

Kaas  /  Waag