#567

'De Vergadering der Gelovigen' werd 'Het kantoor van nu' Thea van Wordragen

Foto boven: Nico J. Boerboom, Foto onder: Thea van Wordragen
Foto : Nico J. Boerboom

Dit verhaal is geplaatst in de categorie gebouwen & bezienswaardigheden.

Alle categorieën

Steeds meer kerken krijgen door de ontkerkelijking een andere bestemming. Net als de Sacramentskerk, heeft het pand Peperstraat nummer 20 een andere bestemming gekregen. ‘De Vergadering der Gelovigen’ had daar zijn bijeenkomsten. Nadat deze geloofsgemeenschap eruit vertrokken is heeft ‘Het kantoor van nu’ - een moderne ontmoetingsplek voor zakelijke bijeenkomsten - zich in 2015 in dit pand gevestigd.

De Vergadering van Gelovigen ontstond rond 1830 in Engeland als reactie op de strakke regels van de Kerk van Engeland in die tijd. De Doop vindt plaats door onderdompeling en is meestal een volwassendoop. Zij kennen niet de ambten van ouderling, diaken of predikant. Er wordt a capella of met instrumentale begeleiding gezongen.


Drie oude architectuurstijlen

Pieter de Raadt, een Goudse koopman in manufacturen, gaf in 1897 de opdracht tot het bouwen van een godsdienstlokaal met magazijn op de oude plek van zijn eigen huis. Het gebouw is aangesloten bij de bestaande bebouwing van de Peperstraat.

De voorgevel is met kenmerken van verschillende stijlen vormgegeven. Er ontstond een nieuw geheel en de gevel toont onderdelen van drie oude architectuurstijlen: gotiek, renaissance en barok.

Vergulde cijfers en gietijzeren hekpijlers

In de jaren negentig van de twintigste eeuw heeft er een verbouwing plaatsgevonden aan de entreezijde. Het zogenoemde ‘tochtportaal’ is daarbij vergroot. Het balkon – binnen, boven - aan de voorzijde werd daardoor verbreed. In plaats van de oorspronkelijke, in het midden geplaatste, deur zijn twee deuren gekomen. Boven de houten deuren bevindt zich een rondbogig bovenlicht. Boven het entreeportiek is een rechthoekig omlijst schild geplaatst. Hierop staat in vergulde cijfers het jaartal van de bouw: '1897'. Aan de straatzijde wordt het portiek afgesloten door een hekwerk met smeedijzeren spijlen en gietijzeren speerpunten, deze hangen aan gietijzeren hekpijlers.

Het portiek steekt naar binnen

Binnen, op de begane grond, bestaat het gebouw uit één grote, hoge rechthoekige ruimte. Het portiek steekt hier naar binnen in deze ruimte, de ronding van het plafond is in deze ruimte duidelijk te zien. Heel bijzonder is het plafond, dat is uitgevoerd in groen-crème-wit geschilderd papier-maché. Het toont een geometrisch patroon van profiellijsten, versieringsmotief en beeldhouwwerk met bloemmotieven. Er is een tweede bouwlaag die ook tot de begane grond behoort; dit is het balkon. Hier zijn drie rondboogvensters geplaatst die je aan de buitenkant goed kunt zien. In die vensters zitten glas-in-loodramen.

De Levende Steen

De achtergevel is opgetrokken uit grauwe bakstenen. Gele gladde bakstenen zijn versierend gebruikt in de sierbanden.

'De Levende Steen' is een afsplitsing van de Vergadering, die in 2000 heeft plaatsgevonden. Later is de Vergadering in Gouda opgeheven omdat er te weinig leden waren. Zij komen elke zondag om 10.00 uur bij elkaar in de Aula van De Goudse Waarden aan de Heemskerkstraat.


Het gebouw is een Rijksmonument.

De verhalen van DieGoude zijn eerder gepubliceerd in Weekblad deGouda.