#229

Verwondering staat nog steeds centraal Janny Dercksen

Janny Dercksen 1 portret 2

Dit verhaal is geplaatst in de categorie personen & verenigingen.

Alle categorieën

Ooit kocht een mij onbekende man zomaar bloemen voor me. Omdat iedereen zo genoot van hoe ik als meisje van twaalf rond het draaiorgel in de stad danste. Nu ben ik negentig. Ik ben in Gouda geboren en ik heb er een goed leven gehad.

Mijn veel oudere zus was secretaresse van burgemeester James. Als zij er werkte mocht ik spelen in het oude stadhuis. Deed net of ik met een vriendje trouwde in de trouwzaal met de wandtapijten. Beklom de trap naar de zolder. Gouda was toen eigenlijk een genoeglijk groot dorp. Mijn ouders woonden aan de dijk, in het groen. Gouda is nu verstedelijkt.

Van Iterson Ziekenhuis

Ook aan het Van Iterson Ziekenhuis heb ik volop herinneringen. Toen er een razzia was door de Duitsers bood de directeur een slaapplaats in het ziekenhuis voor jongemannen op de vlucht. Ik zat in de struiken te kijken en holde naar mijn moeder om te zeggen dat iedereen veilig binnen was. Hoe het precies allemaal zat weet ik niet meer. Maar het was na spertijd en ik weet nog dat mijn moeder heel ongerust stond te wachten. Dat ziekenhuisgebouw had als monument behouden moeten blijven. De portier, een oude man, heeft zo gehuild toen het werd afgebroken. Bijzonder is dat ik nu woon op de plek waar het ziekenhuis stond.

Nog altijd een beetje clown

Ik ben kleuterleidster en directeur geweest van een kleuterschool in Waddinxveen, heb gedichten geschreven, toneel gespeeld. Er is een verhalenkring (Jade) naar me genoemd. Ook heb ik een clownsopleiding gedaan. Op mijn tafel staat een beeldje van een clown die vol verwondering staat te kijken naar een bloemblaadje. Die verwondering, dat tekent voor mij de clown en dat staat ook centraal in mijn leven. Niets is vanzelfsprekend. Dat gevoel is sterker geworden naarmate ik ouder werd. Ik heb zoveel gedaan en meegemaakt! Ik loop nu door Gouda met mijn rollator. Laatst stopte een vrachtwagenchauffeur voor me zodat ik een drukke straat kon oversteken. Met vrolijke clownsgebaren ben ik gaan lopen. De chauffeur is uitgestapt en zei: “Ze wachten maar even” en heeft me naar de overkant gebracht. Zo leuk! En ik dans nog steeds. Nu met die rollator.