#192

Verbouwen in de Goudse binnenstad Anke Vens

Anke Vens verbouwen

Het huis dat mijn man en ik pakweg tien jaar geleden kochten was het voor het laatst verbouwd in de jaren zeventig. Een project met potentie.

Het bestond uit drie samengetrokken pakhuizen die vermoedelijk gebouwd zijn rond 1880 en het werd alleen bewoond op de eerste verdieping. Na een wijntje op ons nieuwe terras om de aankoop te vieren, ging ik op die eerste verdieping naar het toilet en voelde ik me ernstig dronken door de schuine vloeren, muren en plafonds. Het huis is, zoals zo veel huizen in de Goudse binnenstad, helemaal scheef gezakt.

Herinneringswand

In een oud huis doe je ontdekkingen als je gaat verbouwen. Een inbouwkast was bij een vorige verbouwing dichtgemaakt. Het plafond van de woonkamer bleek uit meerdere lagen te bestaan waarin een oerwoud aan elektriciteitsleidingen was verwerkt. Nu de plafondlagen weg zijn, zijn de balken weer zichtbaar. Niet alle balken waren per pakhuis even dik en vanwege de constructie staat er nu een kolom in de woonkamer.

Van oude planken uit het huis hebben we een mooi dressoir laten maken. Met tegels, gered uit de badkamer, het toilet, de keuken en de vloer, hebben we een herinneringswand gecreƫerd. De oude badkuip ligt nu als vijver in de tuin.

Eigen paleisje

De voorheen lege ruimte op de begane grond werd de woonkeuken, de grote open zolder is verbouwd tot twee slaapkamers en een badkamer. Sinds kort is de vloer van de woonkamer ook weer recht. De muren zijn wel scheef gebleven. Aan de gordijnen kan je zien hoe scheef, aan de ene kant hangen ze van de vensterbank af, aan de andere kant op de vensterbank.

Langzaam hebben we er ons eigen paleisje in de binnenstad van Gouda van gemaakt. Het is bijna klaar, er moet alleen hier en daar nog een verfje en wat afwerklatten langs die balken.