#528

Uit liefde Meriem Menifache

Paul 2015 10 ot Paul Bucknall

Helemaal uit vrije wil en uit liefde, ging ik van Algiers naar Gouda.

Waarom Gouda? Heel eenvoudig. Ik ben naar Nederland gekomen omdat ik trouwde met een landgenoot die hier werkte en woonde. Thuis heb ik de inburgeringcursus gedaan bij het consulaat, dus ik wist een beetje wat te verwachten. Het was heel moeilijk afscheid nemen van mijn lieve familie, collega’s, vrienden en het mooie Algerije.

Heimwee

Mijn hele leven woonde ik in de hoofdstad Algiers, een stad met drie miljoen inwoners. Heel gezellig en druk. Ik vond Gouda erg rustig. Er was hier heel veel water wat ik niet kende en de natuur was anders maar ook mooi. Toen werd het stil. Mijn man ging werken en ik bleef alleen thuis. Na een week kreeg ik erge heimwee naar mijn moeder en mijn land. Ik heb toen veel gehuild en vertelde het niet mijn man. Ik wilde hem niet verdrietig maken. Snel begon ik met Nederlandse les. Dat was moeilijk voor mij en de docenten. Zij spraken een beetje Engels en ik Frans, een taal die zij niet kenden. Gelukkig leerde ik een vrouw uit Egypte kennen die nu mijn vriendin is.

Die moeilijke taal

Paul 2015 11 foto Paul Bucknall


Het was ook fijn dat ik een taalcoach kreeg die me hielp met de taal en de stad. April 27 zal ik nooit vergeten. Die dag at ik bij haar thuis oranje taartjes en ging naar het koningsconcert in de Sint Jan. Ze sprak ook Frans. Toen werd ik zwanger. Met mijn coach ging ik naar de ver-los-kun-di-ge, toen een heel moeilijk woord. Gelukkig kwam mijn moeder bij de bevalling, dat was een groot cadeau. Mijn lieve dochtertje is nu bijna vijf. Zij spreekt drie talen: op school en met papa Nederlands, met mij Frans en soms ook Arabisch.

Aan de slag

Ons gezin zal wel in Gouda blijven. Ik bereid me voor op het B1 examen en ga op vrijdagmorgen naar het ontmoetingscafé in de chocoladefabriek. Het zijn aardige mensen in Gouda. Er zijn goede en minder goede mensen, die heb je overal. Mijn fijnste plek in de stad is het park bij het station. Mijn dochtertje is op school en ik zoek een baan. Misschien iets met de Franse taal? Of de Franse keuken? Of iets anders?