#733

The Melting Shop: het was het ultieme ‘Geef Gouda Door’ Debora Boadu

Melting shop

Dit verhaal is geplaatst in de categorie kunst, cultuur & onderwijs, feesten & evenementen.

Alle categorieën

Het motto ‘Geef Gouda Door’ was de talenten van The Melting Shop op het lijf geschreven: in ons atelier zetten enthousiaste nieuwkomers, statushouders én Gouwenaren zich in om van Gouda750 een succes te maken.

We ontwierpen en maakten de drieduizend hesjes voor de avondvierdaagse en naaiden op aanvraag de kostuums voor de historische parade. En de komende tijd zijn we nog bezig om tassen, portemonnees en etuis te maken van de ingeleverde Gouda750-vlaggen. O ja, we ontwierpen ook een van de Goudse Iconen!

Katoenen mondkapjes

Samen met mijn zus heb ik sinds juli 2016 een winkel in Gouda waar onze kledinglijn Dinkra wordt verkocht. Toen mijn zus begin 2019 door ziekte uitviel, was ik voor de productie van de kleding aangewezen op vrijwilligers. Zo ontstond het idee om iets te doen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals statushouders en mensen met een uitkering. Ik wilde deze mensen de kans geven om hun talenten in te zetten. Eind 2019 leidde dat tot oprichting van Stichting The Melting Shop. Dankzij de COVID-uitbraak konden we ons op de kaart zetten door als eerste in Gouda katoenen mondkapjes te verkopen. Dat liep storm! Ik denk dat we er toen zo’n drieduizend hebben gemaakt. Iedereen thuis achter de naaimachine want we zaten in tenslotte in een lockdown.

Gebruikmaken van talenten

In diezelfde corona-periode begonnen ook de voorbereidingen voor Gouda750. Ronald (van Rossum, projectleider Gouda750, red.) en ik kenden elkaar al langer, dus we zaten al snel te brainstormen over manieren waarop The Melting Shop bij het feest zou kunnen helpen. Zo gingen we dus van drieduizend mondkapjes naar drieduizend hesjes voor de avondvierdaagse! Het was een prima opdracht voor de verschillende talenten in ons atelier. We hebben creatievelingen die niets liever doen dan een ontwerp uitdenken, maar ook mensen uit grote naaiateliers die opbloeien van dit soort massaproductie. En daarnaast gelukkig ook kleermakers die op aanvraag de historische kostuums konden maken.

Nieuwe start aan spullen en aan mensen

De meeste producten van The Melting Shop zijn gemaakt van herbruikbare materialen, zoals vintage denim, of de banieren die gebruikt worden voor de promotie van evenementen. Voor de hesjes en de kleding wisten we de hand te leggen op een partij meubelstoffen, superleuk natuurlijk! Groothandel Artex bracht echt een vrachtwagen vol restpartijen waarmee we aan de slag konden. En ook de Gouda750 vlaggen en banieren krijgen in ons atelier een tweede leven in de vorm van rugzakken, boodschappentasjes en etuis. Daar zijn we minstens tot het einde van het jaar mee bezig.

Kortom: we hebben met elkaar een mooie bijdrage kunnen leveren aan Gouda750, en het was geweldig om dat te kunnen doen. Natuurlijk is het ook mooi dat The Melting Shop wat meer bekendheid heeft gekregen, niet alleen om wát we maken, maar ook het verhaal eromheen. The Melting Shop geeft een nieuwe start aan spullen én aan mensen.

Wil je nog meer lezen over The Melting Shop, klik dan hier.