#330

Scoren op het heilige gras van Wembley Ton van Wieringen

Dick van Dijk in actie 2
Dick van Dijk in actie

Dit verhaal is geplaatst in de categorie sport, spel & recreatie.

Alle categorieën

Als leerling van de Gunning Mulo werd natuurtalent Van Dijk – geboren in 1946 – al door het Schiedamse SVV weggeplukt bij ONA. De technisch en tactisch sterke Van Dijk kwam bij SVV in een uitstekend elftal terecht.

De Goudse goalgetter werd al snel naar FC Twente getransfereerd waar hij onder leiding van Kees Rijvers successen vierde. Destijds maakte Twente het de topclubs Ajax, Feyenoord en PSV moeilijk.

Scoren voor FC Twente

In het seizoen 1968-1969 schopte Van Dijk er voor Twente dertig in; opvallend genoeg niet voldoende om als enige tot topscorer gekroond te worden, want ook de bij leven al legendarische Ove Kindvall wist, namens Feyenoord, dertig keer het net te vinden. In stadion Diekman werd Ajax op 3 november 1968 met 5-1 verslagen. ‘Dickie’ tekende voor drie van de vijf doelpunten. Ajax-trainer Rinus Michels complimenteerde Twente. “Dit is een onvoorstelbaar overrompelende ploeg”. Met zijn neusje voor doelpunten dwong Dick van Dijk een plaats af in het Nederlands Elftal, nadat hij al was opgevallen in het Rotterdams Elftal, Militair Elftal en Jong Oranje.

Nederlands Elftal

Op 26 maart 1969 debuteerde hij voor 49.000 toeschouwers in de Kuip tegen Luxemburg. Holland won met 4-0. Van Dijk scoorde het tweede doelpunt. Naar later bleek zijn enige treffer voor Oranje, hoewel hij nog eens zes caps (tegen Polen, Bulgarije, tweemaal Engeland, Israël en de DDR) verzamelde. In Oranje was hij onder anderen teamgenoot van Johan Cruijff, Hans Eijkenbroek, Rob Rensenbrink, Rinus Israël, doelman Jan van Beveren, Willem van Hanegem, Coen Moulijn, Wim Suurbier, recordinternational Ruud Krol en Piet Keizer. Zijn laatste interland speelde Van Dijk op 10 oktober 1971.

109 keer raak

Van 1969 tot 1972 kwam Dick van Dijk uit voor Ajax. Volgens de NRC werd hij voor 680.000 gulden gekocht van Twente. Hoogtepunt in die periode was de in 1971 met 2-0 gewonnen Europa Cup-finale tegen het Griekse Panathinaikos. Al na vijf minuten scoorde Van Dijk het eerste doelpunt op het heilige gras van Wembley.

Met Ajax speelde hij 21 Europa Cup wedstrijden. In drie seizoenen kwam hij tot een indrukwekkende score van 57 competitiedoelpunten. Tijdens de kampioenswedstrijd 1970 tegen zijn oude club SVV tekende Dick van Dijk voor vijf van de acht goals. Cruijff nam de overige drie voor zijn rekening.

De totale score van de rood-witten bedroeg in seizoen 1969-1970 honderd doelpunten. Cruijff en Van Dijk namen er ieder 23 voor hun rekening. Van Dijks doelpuntentotaal in de eredivisie bedroeg, in slechts vijf seizoenen, niet minder dan 109.

Zuid-Frankrijk

In 1972 verhuisde Dick van Dijk naar het Zuid-Franse Nice en vervolgens naar het Spaanse Murcia. Bij OGC Nice werd ‘Van Dièk’ op handen gedragen. Omdat de Spaanse mentaliteit hem niet zinde en Murcia degradeerde, verruilde hij rond zijn dertigste (ook vanwege problemen met zijn enkel) het beroep van voetballer voor dat van makelaar in onroerend goed aan de Franse zuidkust.

In 1997, op 51-jarige leeftijd, overleed Van Dijk plotseling in Nice. Tijdens een medisch onderzoek in een ziekenhuis liep hij een bacteriologische infectie op aan de hartkleppen, die hem fataal werd. Om zijn weduwe financieel te ondersteunen werd ter zijner nagedachtenis op 12 oktober 1997 een benefietwedstrijd georganiseerd tussen ONA uit Gouda en het Ajax van de Europa Cup I-finale uit 1971. Het was een gepast eerbetoon aan Dick van Dijk.

Dit verhaal komt uit de verzameling van Gouda Sportstad.
Auteur: Ton van Wieringen, 6 oktober 1999