#89

Hoe twee Mariabeeldjes het bombardement overleefden Corrie Linthorst en Hugo Slootjes

Maria beeldjes 650 mtime20190718152235focalnone

Voor de één is het een stenen beeldje, voor de ander een teken van geloof.

Bommen op Gouda

Voor de één is het een stenen beeldje, voor de ander een teken van geloof, maar voor Corrie Linthorst en Hugo Slootjes een directe herinnering aan het Bombardement en geluk: het Maria beeldje.

Corrie Linthorst las een artikel over Hugo Slootjes in het AD hoe ook hij het Bombardement in Gouda overleefde. Zijn huis lag in puin, maar zijn Mariabeeldje was nog heel. Voor de rest was alles kapot, zo bijzonder.

Verscholen onder de trap

Corrie was zelf bij haar opa en oma op de P.C. Bothstraat, vlakbij het St. Josephziekenhuis, tijdens het Bombardement. Door het lezen van het verhaal van Hugo kwam alles ineens weer terug. ‘Ik herinnerde mij hoe ik op mijn opa’s schoot zat, verscholen onder de trap,’ zegt Corrie. Hij zong liedjes voor me. Mijn opa probeerde me af te leiden van het gevaarlijke geluid van de bommenwerpers. Mijn oma had haar handen om het kruisbeeld gevouwen. De schade in de woonkamer was enorm. Alle ramen lagen eruit, het was een puinhoop! Maar wat wil het wonder?! Ook ons breekbare Mariabeeldje was nog helemaal heel.’

Corrie heeft het beeldje nog steeds in haar bezit, net als Hugo. Het staat op een mooi plekje in de huiskamer, naast een paar kaarsjes die zij dagelijks brandt.

Dit verhaal maakt ook deel uit van de Geheugenkaart van Gouda en zijn verzameld door kunstenaar Michel Linthorst. Michel sprak met allerlei Gouwenaars en kwam zo tot een aantal mooie verhalen.

Geheugenkaart  /  WO2  /  Bombardement  /  Maria