#37

Het gemis van IJssalon Italia Mark Krebs

37 SAMH 0440 9539 I Jssalon Italia

Dit verhaal is geplaatst in de categorie bedrijvigheid, gebouwen & bezienswaardigheden.

Alle categorieën

Italia had mijn hart: het jaren 50 interieur, de charmante Danilo Agnoli achter de counter, de Italiaanse muziek en de bijzondere smaken.

Zolang ik me kan heugen heb ik een bijzondere band gehad met IJssalon Italia op de Markt in Gouda. De ijssalon, geopend in 1939, bleek in 2002 zonder aankondiging gesloten. Waarom de familie opeens vertrok was ongewis. Door familiaire zaken kon het pand niet verkocht worden, en zo bleef het jaren stil. Toen ik in 2012 de ijssalon bezichtigde, kwamen alle herinneringen weer naar boven. Het oude meubilair stond er nog en er lag zelfs een boodschappenbriefje. De geur van vanille sloop terug in mijn gedachten. Op dat moment realiseerde ik me hoe jammer het is, dat de ijssalon niet meer bestaat.

Neonlicht

Vele Gouwenaars met mij delen de geschiedenis van – en de voorliefde voor - deze bijzondere ijssalon. Danilo had vaak spontane acties. Als iemand trouwde in het stadhuis en daarna in haar trouwjurk in de salon kwam, kreeg ze gratis ijs. De nette bediendes liepen in witte schorten en hielpen de klanten aan de balie buiten, binnen en in de zaak. De sfeer ademde Italië. Met de basisschool waar ik destijds op zat, aten we op een middag een ijsje in de zaak na een bezoek aan de Schouwburg. Wat mij toen het meest fascineerde, was het rode neonlicht. Ik heb onlangs zelfs een replica besteld van het logo bij een neonblazer. Deze neonblazer restaureert ook het originele logo dat er sinds 1967 hing.

Dit verhaal maakt deel uit van de Geheugenkaart van Gouda, een kunstzinnig project van Michel Linthorst dat mensen met elkaar verbindt.