#55

Het poppenhuis van Gouda Frans Spruijt & Ank van Vliet

Het poppenhuis mtime20190710160308focalnone

Dit bijzondere huisje, met rode luiken, een vitrinekast vol handgemaakte poppen en gekleurde gordijnen, kan je niet missen. Eén keer per jaar staat het huisje op zijn kop.

Poppenhuis

Ergens in Gouda staat een huis, een heus poppenhuis. Dit bijzondere huisje, met rode luiken, een vitrinekast vol handgemaakte poppen en gekleurde gordijnen valt niet te missen. Je hebt er vast al wel eens naar binnen gekeken. Wij, Frans en Ank, wonen al 36 jaar in ‘Het Poppenhuis’. We hebben poppen aan de buitenkant van ons huis gehangen, maar de naam hadden we al eerder bedacht. We vonden het passend, omdat ons huis toen nog zo klein was. Klein maar fijn wonen, dat is waar we van houden. Ieder hoekje, ieder gaatje en stukjes muur zijn benut. Het lijkt wel alsof je terug in de tijd gaat wanneer je bij ons binnen stapt met al het mooie pracht en praal.

Kaarsjesavond

Maar onze echte Goudse Geheim vindt bij een deur naast onze woning plaats. Op deze plek pakken we eens per jaar flink uit met onze versieringen. We kiezen een thema en vervolgens is Frans maanden lang op zoek naar de mooiste spullen om deze ruimte in te richten. We gaan alles af, kringloopwinkels, markten, online shops, noem het maar op. Drie weken voor Kaarsjesavond start Frans met het daadwerkelijk inrichten. Met het maken van de kerststukken is Frans alleen al vijf dagen bezig. Op Kaarsjesavond openen wij onze deuren voor iedereen die ons mini-museum wil bezichtigen. Het is ieder jaar weer een geheim wat het thema is. Daarom blijven mensen steeds terug komen. Dit jaar was ons thema Paleis het Loo. Vorig jaar kreeg Frans namelijk een schilderij van de kroning van koningin Wilhelmina, toen nog maar achttien jaar oud was. Ook verzamelen wij Delfts Blauw van heel vroeger, zodoende kwam het idee.

Vijfduizend mensen

Wij doen dit nu al twintig jaar. Je zult wel denken waar haal je de tijd vandaan, maar die was er dan ook. Frans was beroepsschilder, waardoor hij in december altijd drie weken vrij had. Uit verveling is hij begonnen met het versieren van het huis. Je kunt wel zeggen dat het een beetje een uit de hand gelopen hobby is geworden. Inmiddels hebben we meer dan vijfentwintig verhuisdozen met kerstspullen, zestienhonderd kerstballen, waarvan er ieder jaar weer honderd bij komen.
Het versieren en openstellen voor gasten doen wij geheel vrijwillig en het is gratis te bezoeken. Ongeveer vijfduizend mensen per jaar komen in ons huis kijken. Geweldig om iedereen welkom te heten in ons prachtige huis. Ondertussen zitten we alweer op een volgend thema te broeden.