#90

Herinneringen aan de Goudse markt Jackie van Dijk

Italia Jackie van Dijk

Dit verhaal is geplaatst in de categorie gebouwen & bezienswaardigheden.

Alle categorieën

Geboren (1962) en getogen (tot 1992) in Rotterdam is Gouda altijd al in mijn leven geweest.

Mijn ouders hadden een slagerij in het Oude Noorden van Rotterdam. We woonden met ouders en vier kinderen boven de winkel. Geen tuin, drukke winkelstraat, weinig groen. Gelukkig had mijn vader, al voordat ik geboren was, een stukje weiland gekocht onder de rook van Gouda. Hier verbleven we met veel kunst en vliegwerk (zeker voor mijn moeder) van voorjaar tot herfst in de weekenden, en elke zomervakantie lang, heerlijk op het ‘platteland’, ons ‘Landje’. Met de roeiboot richting Stolwijkersluis of de polder in, genieten van aalbessen en de moestuin, flink smerig worden in de blubber, kleine konijntjes vertroetelen met worteltjes uit de tuin, enz. Tijdens de zomervakanties was het hoogtepunt van de week elke donderdag met het hele gezin in de Volvo naar Gouda en boodschappen doen op de Goudse markt. In Rotterdam ging ik nooit naar de markt …

IJsalon Italia

Met moeder en grote zus inkopen doen op de markt, genieten van de pracht en het geluid van het stadhuis: het geluid van het Goudse carillon brengt nog steeds deze herinneringen in mij boven. Ondertussen bezochten mijn vader en de twee broers de beste slager van Gouda (sorry, weet niet meer welke dat was), en mocht een bezoek aan de dump, in mijn herinnering destijds in het huidige ING-gebouw bij de Dubbele Buurt, niet ontbreken. Maar het allerbeste van het bezoek aan de markt was toch wel een Italiaans ijsje halen bij ijssalon Italia. Ik herinner me bovenal de goddelijke smaak, de drukte en de hoge toonbank. Het ijs was hier zo bijzonder dat mijn vader heel soms, als moeder en kinderen op het landje waren, vanuit zijn werk omreed via de markt om ons te verrassen met een groot pak ingepakt ijs.

Goudse bibliotheek

De link met Gouda en de Krimpenerwaard bleef altijd bestaan. Rond mijn 30e verhuisde ik naar de Krimpenerwaard en ging ik werken bij de Goudse Bibliotheek, in het destijds nieuwe filiaal in Bloemendaal (in een andere vorm intussen weer terug van weggeweest). Kinderen op de Schaapskooi en later naar de Aloysiusschool in de binnenstad. Mijn werkplek verhuisde tussendoor van Bloemendaal naar de centrale op het Weeshuisplein. Weer de oude glorie beleven van Gouda, uitkijkend vanuit het zolderraampje op de Sint-Jan en menige pauze een rondje maken over de markt, langs het museum en de Sint Jan. Wat een prachtig stukje Gouda. Ik ben een Rotterdammer met een Gouds randje.

Met veel plezier heb ik door de jaren heen vele projecten opgestart en uitgevoerd. Nu ben ik trots om samen met het Streekarchief en de Chocoladefabriek-bewoners voor Gouda 750 het tweejarige project Goudse Verhalen op te starten en uit te rollen. En ik daag jullie allemaal uit om ook je Goudse verhaal te vertellen!

Italia  /  carillon  /  Markt  /  bibliotheek  /  Aloysius