#48

Het geluidscherm aan de A12 Wim van Beek

Wim van Beek Gouds Geheim V1 mtime20190710160146focalnone

Dit verhaal is geplaatst in de categorie bedrijvigheid, landschap & natuur.

Alle categorieën

Na een ontdekkingstocht van veertien jaar raakte ik dankzij dit project meer betrokken bij de buurt, de Ajour-wijk in Bloemendaal.

Ajourwijk

Het was 1990 en ik kwam net wonen in de Ajour-wijk vlak naast de A12 in Bloemendaal. Om een beetje betrokken te raken bij de buurt gaf ik me op om mee te denken over de geluidsoverlast van het verkeer op de A12. Geluidsoverlast is misschien niet het meest spannende onderwerp om over mee te praten, maar als geluidstechnicus bij Gouwestad Radio zou ik weleens bruikbare kennis kunnen hebben. Het werd uiteindelijk een ontdekkingstocht van veertien jaar en raakte ik dankzij dit project meer betrokken bij de buurt. Mijn eerste missie was dus geslaagd.

Geluidsoverlast

De eerste horde was aantonen dat er teveel geluid geproduceerd werd. Lastig, want geluidsoverlast is subjectief. Overigens had niet iedereen in de buurt er last van. Voor degene die er wel overlast door ondervonden, zette ik mij graag in. Nu denk je waarschijnlijk: “plaats een geluidswal en het probleem is opgelost!" Echter, er stond al een geluidswal. Deze geluidswal (populair bij mensen met honden) bestond uit bouw- en huisafval en was speciaal aangelegd in de jaren ‘70 om huizen dichter bij de snelweg te kunnen bouwen. Wij konden aantonen dat de geluidswal (die door de gemeente inmiddels groene wal werd genoemd) dusdanig was verzakt, dat het geen geluid meer kon tegenhouden.

Geluidsscherm

Toen Rijkswaterstaat aangaf dat we gelijk hadden, gingen wij de volgende uitdaging aan. Namelijk, zorgen dat het rijk hiervoor geld beschikbaar zou stellen. We moesten minister Pronk en ambtenaren overtuigen, “van geluid gaat niemand dood". Het was een interessant proces met spandoeken, ongeoorloofde acties op Prinsjesdag en persberichten. Dit resulteerde wel in een te ontwikkelen geluidsscherm, waarbij de gemeente Gouda weer in beeld kwam.
Terugkijkend kan ik iedereen adviseren om zaken in de eigen buurt aan te pakken. Het is erg leerzaam, leuk voor je contacten en de wereld wordt een weer een stukje beter van. Als inwoner kun je het verschil maken. De kennis woont vaak in de wijk. Wacht niet op de politiek, de politiek wacht vaak wel op dit soort initiatieven.

A12  /  Bloemendaal  /  Groene wal