#648

Festival Gouda Maakt Toekomst Julie Middelkoop

Astriddenhaan 20220521 MG 4675 Eyemind
Foto's: Astrid den Haan

Duurzaamheid is belangrijk voor me: ik probeer zelf zo duurzaam mogelijk te leven, en met mijn bedrijf Vuigmakers maken we nieuwe spullen van afval. Ik ben ook gek op makersmarkten en duurzaam getinte festivals.

Die miste ik toen ik zo’n twee jaar geleden in Gouda kwam wonen. Voor dat soort dingen moet je echt naar de grotere steden. Ik liep dus al rond met plannen om zelf iets te organiseren.

Werkgroep Duurzaamheid

Dat dit nu gelukt is, heeft alles te maken met Gouda750 en de uitnodiging om lid te worden van de Werkgroep Duurzaamheid Gouda. Dit is een netwerk van organisaties en individuen die zich inzetten voor de verduurzaming van Gouda. Organisaties als Fairtrade Gouda en het Nivon zijn er vertegenwoordigd, maar je kunt ook meedoen op persoonlijke titel, zoals ik. Tijdens de brainstorm over een bijdrage aan Gouda750 viel het idee van een duurzame markt goed in de smaak. GOUDasfalt was vanzelfsprekend dé locatie, en ook daar vond ik enthousiaste medestanders. Het Gouda750-fonds vond ons plan voor een markt zelfs te bescheiden, dus hebben we het verder uitgebreid en er een gratis festival van gemaakt: het festival Gouda Maakt Toekomst.

Duurzaam is leuk!

Ons organiserend team was heel divers en iedereen had bij het thema duurzaamheid een eigen invalshoek. Dat was echt heel leuk. Én spannend! Niet alleen werkten we voor het eerst met elkaar samen, maar we hadden ook nog nooit zo’n groot festival georganiseerd. Ons doel was duidelijk: Gouda laten zien dat duurzamer leven helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Dat je er ook in kleine stapjes naartoe kunt werken, en vooral: dat het leuk is.

Workshops, muziek en foodtrucks

Astriddenhaan 20220521 MG 4528 Eyemind

Op zaterdag 21 mei was het zover. De dag ervoor had het nog onwijs geregend, maar gelukkig was het die zaterdag prachtig droog weer. Het hele terrein van GOUDasfalt stond vol kramen met upcycle, zero waste, vintage, handgemaakte, lokale, biologische en eerlijke producten. Daaromheen en tussendoor was plek ingeruimd voor workshops, sprekers, akoestische muziek, (straat)theater en foodtrucks. Het is de hele dag op een fijne manier druk geweest; ik geloof dat we zo’n drieduizend bezoekers hadden. Sommige mensen kwamen voor een uurtje, anderen bleven de hele dag. Er was dan ook veel te zien en te doen, misschien wel een beetje té veel. Ach, het was een verjaardagsfeestje voor de stad die bekend staat om haar ambachten. Dan mag je best een beetje uitpakken en laten zien welke vernieuwende ambachten een duurzamer toekomst mogelijk maken. En over toekomst gesproken: als het aan ons ligt doen we dit volgend jaar gewoon wéér!”

Festival Gouda Maakt Toekomst is een initiatief van de Werkgroep Duurzaamheid, vertegenwoordigd door Christa Schep (Nivon), Harry Clemens (Fairtrade Gouda), Renate Mols en Antoine Savelkoul. Van GOUDasfalt deden Fenna ter Haar (Kleiwerkplaats Witheet) en Irma Munneke mee. Marleen van den End droeg op eigen duurzame titel bij. Initiator Julie Middelkoop bracht de verschillende partijen bij elkaar.