#439

Elly en Rikkert Irene Klein Haneveld

Irene verhaal 3a
Foto Irene Klein Haneveld

Elly Nieman ontmoette in 1966 Rikkert Zuiderveld. Het zangduo woonde in een commune en was bekend in de hippiewereld én bij het grote publiek.

Ik weet nog de allereerste keer, ergens in de 70-er jaren. De aula van Lyceum De Goudse Waarden zat tjokvol. Op de grond en in de paden zat de hele Goudse Hippie scene en dat rook je ook.

Popidolen

Irene verhaal 3b


Als evangelistendochter uit Bodegraven vond ik het eigenlijk wel een beetje spannend, al die hippies. Ze wilden allemaal weten wat er nou gebeurd was met Elly & Rikkert die opeens in Jezus geloofden. Dit populaire duo werkte samen met grote namen uit de Nederlandse muziekwereld en was bekend geworden met Nederlandstalige liedjes. Ze waren regelmatig te zien op televisie en iedere nieuwe elpee was een succes. Zij bekeerden zich halverwege de jaren 70, gingen door met muziek maken maar met andere teksten.

Andere idealen

Elly en Rikkert kwamen op blote voeten binnen en de zaal lag aan hun voeten. Uiteindelijk weet ik niet meer hoe vaak ik met ze in Gouda heb mogen werken. In de Schouwburg, de Garenspinnerij, de kerken, de Agnietenkapel, niet te vergeten de Spiegeltent, de MarktAktie in 2004. In theaterstukken, met een kleine setting of een complete band. En ook bij de solotour van Rikkert. En de Cappuccinotour van Elly Zuiderveld met Lee Ann Vermeulen-Roberts en Elise Mannah die we toen voor het eerst in Gouda en bij mijn bijbelshop Samma tegenkwamen. Ze waren er toen mijn man en ik ons 25-jarig huwelijk vierden en ze waren er ook toen dat huwelijk op de klippen liep.

Lieve, wijze, eerlijke, oprechte, betrokken en ongelooflijk professionele muzikanten. Ik was er bij in Carré tijdens hun 45-jaar jubileumconcert en ik mocht uiteindelijk meehelpen met de afscheidstournee 50 jaar Mooi Geweest in 2020.

Cultuur  /  Muziek  /  religie  /  pop