#354

Een oude bakkerswoning Karel Mulder en Kristin Kremer

Karel en Kristin zochten in 2018 een woning tussen hun woonplaats Rotterdam en Bilthoven, waar Kristin als wetenschappelijk onderzoeker werkte. Ze keken uit naar een oud pand om op te knappen. Na de verbouwing willen ze er dan met hun drie dochters gaan wonen.

Karel: “We hadden al veel huizen bekeken. Na een barbecue in Gouda bij de zoon van een vriend zijn we er op de fiets eens rond gaan kijken. Het was voor ons onbekend terrein. We vonden de binnenstad allebei echt heel leuk. Dus ben ik het huizenaanbod gaan bijhouden.”

Snelle actie

Tijdens de zoektocht hoorden ze dat Lage Gouwe 30 te koop kwam. Karel: “Ik heb toen meteen de makelaar gebeld en een bezichtiging geregeld. Ter plekke keken we elkaar veelbetekenend aan en hebben we meteen actie ondernomen. Strik erom en het was van ons! De locatie is goed, het huis is wel smal maar ook diep en er viel volop te verbouwen en restaureren.”

Pand blijkt eeuwen ouder

De makelaar en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beschreven het monument destijds als ‘een pand met gepleisterde tuitgevel uit de achttiende eeuw’. Tijdens het strippen van het pand kwam er echter een deels intact houtskelet uit de vijftiende eeuw tevoorschijn. Het bleek een samengesteld pand te zijn. Ooit bestaande uit twee middeleeuwse huizen, waarbij de voormalige binnenplaats waarschijnlijk eind zeventiende eeuw door een van de bewoners werd overdekt. In al die eeuwen is het pand verbouwd, gezakt, opgehoogd, voorzien van nieuwe vloeren, stenen muren en later van diverse wanden en plafonds.

Historisch onderzoek

Karel stripte het pand laag voor laag en deed verrassende ontdekkingen. Zo vond hij een oven in de kelder en onder enkele lagen vloer kwamen unieke middeleeuwse tegels tevoorschijn. Kristin ontdekte in de archieven dat er tot het begin van de zeventiende eeuw wel zes of zeven bakkers in het pand hebben gewoond. Ze maakte een tijdlijn met bewoners en aanpassingen aan het pand die teruggaat tot de eerst bekende bewoning in 1371.

Kristin: “Historisch onderzoek was helemaal nieuw voor mij. Verrassend leuk om te doen. Elke keer ontdek je weer wat nieuws. Ik heb bijvoorbeeld veel geleerd over hoe je aan de kenmerken van tegeltjes kunt zien uit welke tijd ze komen. We hebben ook uitgezocht welke lagen verf op de pui zaten: steeds een laagje geschuurd en gedocumenteerd. De welstandscommissie gaf toestemming om er nu blauw van te maken, mijn lievelingskleur.”

Al aardig ingeburgerd

De deur van het pand staat vaak open omdat er volop gewerkt wordt. Regelmatig kijken er mensen naar binnen. Een praatje met buurtbewoners of voorbijgangers is zo gemaakt. Kristin en Karel raken zo al aardig ingeburgerd. In de loop van 2022 hopen ze in hun oude bakkerswoning te gaan wonen. Daarop vooruitlopend zijn ze in 2019 getrouwd in de Gasthuiskapel van het Goudse museum.