#695

Diamanten echtparen (7) echtpaar Favre – Kranenburg, echtpaar Frie – Gerhards

Diamanten echtparen
Foto: Astrid den Haan

Dit verhaal is geplaatst in de categorie personen & verenigingen.

Alle categorieën

Kreeg je vroeger de burgemeester op bezoek als je 50 jaar getrouwd was, tegenwoordig gebeurt dat zo vaak dat de Goudse burgervader pas langskomt bij een diamanten bruiloft: 60 jaar huwelijkstrouw. Voor die stellen houdt gemeente Gouda sinds een paar jaar een feestmiddag. Zo'n 35 stellen togen maandag 26 september en maandag 3 oktober naar de Patapouf, waar ze bij ontvangst op de foto mochten met burgemeester Pieter Verhoeve. In het kielzog van de burgemeester pikten wij van de Goudse verhalen ook wat anekdotes op!

Bruidspaar Favre – Kranenburg

“Kijk, dit was mijn bruidsjurk, die heb ik helemaal zelf gemaakt. Dat was een werk joh, al die tule moest ik eerst plisseren, dat was maanden werk op de handmaaimachine! Ik maakte altijd al veel zelf, want veel geld hadden we nu eenmaal niet: we moesten rondkomen van 40 gulden in de week. Ik heb Frans leren kennen in Den Haag, al kom ik zelf uit Boskoop. Mijn broers hadden daar vriendinnen, en ik ging vaak met ze mee naar de stad. Dan gingen we met zijn allen uit, naar een instuif, zoals dat heette. Daar kwam ik Frans tegen. Ik vond hem aardig, al was het geen liefde op het eerste gezicht. Maar toen ik een week of zo later met de bus uit Boskoop aankwam, stond Frans me zomaar bij de bushalte op te wachten. Dat maakte toen toch wel indruk!”

Bruidspaar Favre - Kranenburg

Bruidspaar Frie – Gerhards

“Wij hebben elkaar leren kennen op de stijfselbaan, dat had je toen nog. In die tijd waren er nog maar weinig uitgaansgelegenheden. Dus op zaterdagavond en zondagmiddag wandelde je opgedirkt met je vrienden of vriendinnen van de Kleiwegbrug naar de Markt en terug. Dat heette de stijfselbaan. Daar kwam je andere jongens en meisjes tegen en vond je misschien wel iemand waar je verkering mee kreeg. Op één zo’n avond moet hij al een tijd achter me gelopen hebben. Maar ik kende hem niet en had er geen erg in. Opeens pakte hij mijn hand, gewoon, omdat hij me leuk vond. Hij heeft nooit meer losgelaten.”

Dit verhaal werd opgetekend tijdens het feest voor diamanten echtparen dat gemeente Gouda organiseerde in 2022. Wil je de verhalen lezen? Zoek op #diamantenechtparen