#679

Diamanten echtpaar Van Vliet-Blankenstein Echtpaar Van Vliet-Blankenstein

Familie Van Vliet - Blankenstein
Foto: Astrid den Haan

Dit verhaal is geplaatst in de categorie personen & verenigingen.

Alle categorieën

Kreeg je vroeger de burgemeester op bezoek als je 50 jaar getrouwd was, tegenwoordig gebeurt dat zo vaak dat de Goudse burgervader pas langskomt bij een diamanten bruiloft: 60 jaar huwelijkstrouw. Voor die stellen houdt gemeente Gouda sinds een paar jaar een feestmiddag. Zo'n 35 stellen togen maandag 26 september en maandag 3 oktober naar de Patapouf, waar ze bij ontvangst op de foto mochten met burgemeester Pieter Verhoeve. In het kielzog van de burgemeester pikten wij van de Goudse verhalen ook wat anekdotes op!

Echtpaar Van Vliet-Blankenstein

Bruidegom Van Vliet is geboren in Stolwijkersluis. De familie van de bruid had weinig met Gouda. Behalve dat een zus van haar moeder aan de Bloemendaalseweg in Gouda woonde. Zij had elf kinderen. De bruid kwam daardoor soms in Gouda op familiebezoek. In een gezin met elf kinderen kan er altijd nog wel iemand bij. Zo nam een van de jongens af en toe een vriend mee als de latere mevrouw Van Vliet er ook op bezoek was. Zo is het gekomen!

Trots op haar dubbele naam

60 jaar geleden zijn zij getrouwd. Aanvankelijk woonde je in. Dat was toen heel gebruikelijk. Aan de Spieringstraat en aan de Keizerstaat. Nu woont het echtpaar al 52 jaar in de Estafette flat. De heer Van Vliet is actief in de bewonerscommissie. Menig Gouwenaar kent hem als zwemonderwijzer bij Donk. Heel veel Goudse kinderen heeft hij, vooral in de Trefkuil, leren zwemmen.

Van beroep was hij loodgieter. Hij herinnert zich een prachtig verhaal: als loodgieter werd hij met spoed geroepen in het Slachthuis aan de Burgvlietkade. Er was storing die snel opgelost moest worden. Het licht was uitgevallen. Toen hij onder de vloer wilde kruipen, schrok hij verschrikkelijk. Het krioelde er van de hele grote ratten. Die hadden daar een goed leven van al dat slachtafval. Helaas hadden zij zich ook tegoed gedaan aan de bedrading waardoor de storing was ontstaan. De ratten zijn vakkundig verwijderd, maar het voorval vergeet de heer Van Vliet nooit meer.

Mevrouw Van Vliet kan er nu ook om lachen. Zij is trots op haar dubbele naam Van Vliet-Blankenstein. Een neef van haar is getrouwd met een Van Vliet. Zijn vrouw heet Blankestein- Van Vliet. Ook dat vergeet je niet.

Dit verhaal werd opgetekend tijdens het feest voor diamanten echtparen dat gemeente Gouda organiseerde in 2022. Wil je de verhalen lezen? Zoek op #diamantenechtparen