#551

De wekelijkse cartoon Peter Boersma

Peter Boersma foto

Dit verhaal is geplaatst in de categorie personen & verenigingen.

Alle categorieën

Op de Johannes Calvijn Mavo tekende ik soms karikaturen van leraren.

Op een dag was er een leraar die me betrapte, met de tekening de klas uitliep en terugkwam met de directeur. Ik dacht: ‘nu ben ik de sigaar’. Ik moest meekomen maar tot mijn verrassing vroeg de directeur me of ik dat voor de schoolkrant kon doen. Zo is het begonnen. In de schoolkrant ‘Taxus’ werden mijn tekeningen opgenomen.

Iedere week iets leuks

In 1980 begon ik als twintigjarige als zweminstructeur in De Tobbe. Daar tekende ik medewerkers. Toen waren het al grappen geworden, verhaaltjes met tekstballonnetjes. Die werden geplakt op de kast bij de balie. Op een dag vroeg daar iemand wie de tekenaar was. Dat bleek Pieter den Broeder van de Goudse Post. Ik leverde een paar proeftekeningen in en tot mijn verbazing stonden ze in de krant die in mijn brievenbus viel. Mijn eerste cartoons verschenen in 1987 en staan nog steeds in de lokale krant.

Van de redactie krijg een onderwerp en soms heb ik dan binnen een uur een idee. Ik zie vrij snel een plaatje en dan moet het nog op papier komen. Iemand uit Gouda moet meteen weten wie er getekend is. Ik ben geen portrettekenaar maar je moet wel kenmerken kunnen vangen. In het begin maakte ik alles met de hand en bestond de cartoon enkel uit lijnen, zonder kleuren. De tekst schreef ik zo netjes mogelijk in de tekstballonnen. Elke maandagochtend ging ik op de fiets met mijn tekening naar de Markt waar de redactie van de Goudse Post toen zat.

Vijfentwintig jaar

Nu maak ik de tekeningopzet nog steeds met de hand. De lijnen eerst met potlood en dan met zwarte stift. Daarna scan ik het in, typ de tekst, bewerk de lijnen eventueel nog met Photoshop en kleur de tekening in. Aanvankelijk deed ik het jaren gratis, daarna voor een onkostenvergoeding en nu word ik ervoor betaald. Maar het voelt nog steeds als een hobby, niet als werk.

Soms denk ik een goede grap te hebben maar vinden lezers het juist niks. Soms wordt iets heel grappig gevonden terwijl ik het zelf wat flauw vond. Ook wordt er soms meer in gezien dan ik ermee bedoel. Je moet respect voor een ander hebben maar er mag best kritiek in zitten. Niet iedereen in de politiek vind ik het even leuk. Wethouder Tetteroo riep eens: ‘Ga door met die tekeningen, dat houdt ons scherp!’ Burgemeester Boone heeft zelfs ooit gevraagd om een uitdraai van een cartoon voor op zijn kamer.

Tijdens al die jaren heeft de commerciële redactie een paar keer geprobeerd de cartoon af te schaffen. Want het brengt niets op en een advertentie wel. De inhoudelijke redactie heeft daar elke keer weer een stokje voor gestoken. Mensen bladeren vaak toch even door naar zo’n lollig plaatje in de krant. Ik lever nog steeds iedere week een cartoon in.