#568

De historie van De Klim Jan Willem van der Wolf

Foto Klim Sint Jan 3

Dit verhaal is geplaatst in de categorie gebouwen & bezienswaardigheden.

Alle categorieën

De Sint-Jan staat er in de huidige vorm al meer dan 500 jaar. Als je je dan realiseert wat er allemaal mee is gebeurd!

Er is veel geld nodig om dit monumentale gebouw in stand te houden. Alleen al het regulier onderhoud kost jaarlijks 120.000 tot 150.000 euro. Het Broederschap Sint-Jan, in 1995 in het leven geroepen door Gerard van Nieuwpoort sr., wil daar vanuit het bedrijfsleven aan bijdragen. Deelnemers zijn (oud)ondernemers die met een donatie de Sint-Jan ondersteunen. Ik mag momenteel de functie van voorzitter vervullen.

Meer dan een kerk

Rond 2019 is binnen het Broederschap nagedacht over hoe we op een meer eigentijdse manier en met wat meer activiteiten dit bijzonder cultuurerfgoed kunnen blijven doorgeven aan de volgende generatie en de binding met de Sint-Jan kunnen vergroten. Gouda 750 was in zicht. Broederschapambassadeur Gerard Den Hoed van het gelijknamige aannemersbedrijf kwam met het idee om te bekijken of we in navolging van o.a. Alkmaar en Haarlem een Klim zouden kunnen organiseren.

Er werd een werkgroep gevormd binnen het Broederschap, meerdere partijen en disciplines werden betrokken. We zijn gestart met de architect. Je kunt immers van verschillende kanten uit het dak op en af. Er zijn belastingsberekeningen gemaakt, financiële plannen zijn opgesteld. Twee jaar lang zijn we ermee bezig geweest. Er waren veiligheidseisen van de brandweer. Er mag geen schade ontstaan aan het monument. Er zijn speciale nokbeugels ontworpen om de krachten die door de steiger op het dak worden uitgeoefend op te vangen. Het oorspronkelijke plan was om bezoekers via een torentje aan de Tiendeweg-kant weer naar beneden te leiden, maar dat bleek te smal en te steil. Dus kwam de constructie aan de buitenkant. Maar omwonenden krijgen dan te maken met inkijk en lawaai. Daar stond ook een boom die niet weg mocht.

Eindelijk het dak op

Jan


Dit project vergt daarbij heel wat voorfinanciering, er ligt voor een kapitaal aan materiaal op het dak. Corona maakte alle plannen onzeker: kan het wel doorgaan? We hebben als broederschap eigen reserves en we hebben een subsidie van Gouda 750 ontvangen maar dat was niet toereikend. Een aantal ondernemers heeft toen gezegd voor een bepaald bedrag garant te staan, mocht alles door een eventuele lockdown toch niet door kunnen gaan. Er zijn zo heel veel instanties en mensen betrokken geweest en er zijn heel veel hobbels genomen. Het enthousiasme was er en het is gelukt!

De bedoeling van het Broederschap is uiteindelijk om hier geld mee te verdienen voor het onderhoud en het voortbestaan van het monument. Dat we dit met z’n allen hebben kunnen realiseren vervult me met trots. Net als al die foto’s en enthousiaste reacties die je ziet op social media of een Amerikaans gezin dat je ter plekke ‘awesome’ hoort roepen. 6 Oktober heeft het Broederschap het jaarlijkse diner, in de Sint-Jan. Dan hopen we een heel mooi resultaat feestelijk bekend te kunnen maken. Voor die prachtige Goudse Sint-Jan.