#690

De Goudse ziekenomroep AGRO Lineke Revet

Lineke2

Dit verhaal is geplaatst in de categorie zorg, welzijn & religie.

Alle categorieën

We kunnen het ons niet meer indenken, maar niet eens zo lang geleden hadden wij geen mobieltje of iPad. Wie dan in een van de Goudse ziekenhuizen lag, luisterde heel graag naar de Amateur Goudse Radio Omroep (AGRO). Deze was in 1956 opgericht door Fer Groeneveld.

Wat was het fijn om in het ziekenhuis een verzoekplaatje te horen dat voor jou, door een dierbare of lieve kennis, bij de AGRO was aangevraagd. Daar knapte je van op!

Duidelijke stem

Lineke Revet vertelt er enthousiast over. Zij was bijna vanaf het eerste uur vrijwilliger bij de Agro. Lineke was 17 jaar en zat op de middelbare school. Een klas hoger zat Fer Groeneveld. Tijdens een hobbytentoonstelling in 1956 raakte Lineke in gesprek met Fer. Hij vond haar stem zo duidelijk, een echte radiostem, en vroeg of zij hem wilde bijstaan bij de opnamen voor de ziekenomroep. Het leek haar wel wat. Zo belande Lineke bij Fer op zolder, waar de opnamen werden gemaakt. Een uitzending van anderhalf uur kostte een hele avond om op te nemen.
De eerste uitzending in 1956 kwam vanuit het Sint Jozefpaviljoen. In 1957 kwam het Van Itersonziekenhuis erbij. In 1959 werd de AGRO een stichting en de omroep was nu ook te beluisteren in het Diaconessenhuis De Wijk. In 1961 was de eerste rechtstreekse uitzending van de intocht van de Avondvierdaagse. De AGRO was niet meer weg te denken uit het Goudse. Er werden uitzendingen verzorgd uit de verzorgingstehuizen. In 1980 werd de 25e Kaarsjesavond in alle Goudse huiskamers gepresenteerd.

Van zolder naar echte studio

Bij het uitgaan van het bezoekuur deelden vrijwilligers formulieren uit waarmee men een verzoekplaat voor de zieke kon aanvragen. In die tijd was het gebruikelijk dat men, na een operatie, meerdere dagen in een ziekenhuis lag. Bij de firma Bouter, en later bij Nobel op de Markt, kon men de aangevraagde grammofoonplaatjes lenen. De uitzending kon gemaakt worden.
De uitzendingen van de ziekenomroep werden zeer gewaardeerd. Het aantal opnamen werd te veel voor de zolderkamer van Fer. Daarom werd er gezocht naar een studio. Scholieren werden ingeschakeld voor acties om geld in te zamelen. Zij verkochten pennen en glazen en zo zamelden zij veertienduizend gulden in voor de nieuwe studio. Die kwam in 1968 aan de Markt 71. Voor twaalf gulden per jaar kon men donateur worden.
Het aantal vrijwilligers breidde zich uit tot dertig. Bij AGRO waren omroepsters, reporters, technici, gastvrouwen in het ziekenhuis, redacteuren en administratieve medewerkers actief.

Vol programma

Dinsdag was de dag voor de verzoekplaten in verpleeghuis Bloemendaal en Catharina, woensdag werd er uitgezonden in het Bleulandziekenhuis en donderdag waren de verzoekjes te horen in het Jozefziekenhuis. Elke twee weken werd de AGRO-koerier uitgezonden, een gesproken lokale nieuwsband voor visueel gehandicapten. Eens in de maand was er ‘Domino’, een programma voor de bejaardencentra Huize Juliana, Gouwestein, Ronssehof en Savelberg. Daarnaast waren en incidentele uitzendingen zoals het kerstprogramma, Gouda bij Kaarslicht, de Agro-quiz, de intocht van de avondvierdaagse, de nieuwjaarsgroet en Koninginnedag.
Een speciale herinnering heeft Lineke aan het bezoek van koningin Juliana aan Gouda. Haar viel de eer te beurt om, tegen de regels in, een paar vragen aan koningin Juliana te mogen stellen.

Lineke4