#83

De crowdfunding van lunchcafé Curcuma Birgit Fijen

Als je Gouda leuker wilt maken, staan Gouwenaars in de rij om te helpen.

Kurkuma is een wonderkruid met veel gezonde eigenschappen. Het is goed voor de spijsvertering, werkt ontstekingsremmend én klinkt vrolijk! Dus toen ik twee jaar geleden het idee voor een biologisch en vegetarisch lunchcafé kreeg, kwam ik al snel op de naam: Curcuma!

Crowdfunding

Om het restaurant te kunnen realiseren, ben ik een crowdfundingcampagne gestart. Familie en vrienden hielpen, maar ook verrassend veel Gouwenaars! Mensen die me helemaal niet kenden waren enthousiast en deden een bijdrage. Die liep in sommige gevallen zelfs op tot een paar honderd euro. Mensen mailden me zelfs: 'Jij gaat Gouda leuker maken, dus we helpen je graag!' Hoe bijzonder is dat. Dankzij hen is Curcuma het eerste vegetarische lunchcafé van de stad geworden. Het enthousiasme dat al tijdens de crowdfunding naar voren kwam, hield aan. Toen ik aan het verbouwen was, zat ik een paar keer per dag buiten op de stoep om even pauze te nemen. Een voorbijganger vroeg me: 'Wanneer ga je open?' Toen ik antwoordde dat de opening in oktober was, zei hij: 'Goed! Ik ben namelijk in november jarig, dan kan je mooi m'n hapjes verzorgen.' Zonder dat hij überhaupt binnen had gekeken. Geweldig toch! Mijn ervaring is dat als Gouwenaars je mogen, ze je in hun armen sluiten. Sinds een jaar woon ik ook in de binnenstad. Zo leuk vind ik Gouda!

Woningen boven het lunchcafé

Wist je trouwens dat voordat ik hier in het pand zat, er een kapperszaak zat. Het is een rijksmonument uit 1639. Toen konden de bewoners van de bovenwoningen nog via een trap in de winkel naar boven. Tijdens de verbouwing van de kapsalon hebben ze het trapgat naar de woningen afgesloten en konden de bewoners hun huis niet meer uit! De huisbaas moest aan de andere kant van het pand een stukje stoep kopen, zodat daar een trap kon komen en de bewoners hun huis weer in konden.