#715

De Boskoopse bloemententoonstelling Coretta Bakker-Wijbrans

NL Gd SAMH 0440 64991 Fotocollectie MH

Dit verhaal is geplaatst in de categorie bedrijvigheid, historie & archeologie.

Alle categorieën

In 1921 wordt in Gouda een bijzondere bloemententoonstelling georganiseerd. Deze tentoonstelling wil naar eigen zeggen “één grote inzending zijn van Boskoopse culturen, door tal van kweekers samengebracht en door vaardige handen gegroepeerd tot één schoon geheel”. De tentoonstelling wordt in Gouda georganiseerd om een belangrijke reden. Gouda is beter bereikbaar per trein en andere vervoersmiddelen dan Boskoop. De organisatie hoopt daarom op veel bezoekers. Zij kunnen met eigen ogen zien wat Boskoop weer kan presteren na de moeilijke jaren van de oorlog.

Een eigen Floriade

In 2012 vindt in Venlo de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade plaats. Deze tentoonstelling wordt in Nederland elke tien jaar georganiseerd sinds 1960. Maar ook voor 1960 komen dergelijke floratentoonstellingen voor. In wandelbos Groenendaal bij Heemstede wordt in 1925 de eerste internationale floratentoonstelling gehouden. Dichter bij huis worden al in de negentiende eeuw bloemenexposities in Lisse georganiseerd. Gouda kent zijn eigen land- en tuinbouwtentoonstelling in onder andere 1909 en 1923. De tentoonstelling van 1921 is bijzonder, omdat twee gemeentes samen een dergelijk evenement organiseren. Bovendien is er geen wedstrijdelement opgenomen, zoals die bij veel tuinbouwtentoonstellingen wel voorkomt.
Boskoop heeft al eerder bloemententoonstellingen in eigen dorp georganiseerd, onder andere in 1911 en 1913. Later in 1935 verrijst naast de nieuwe spoorlijn het tentoonstellingsgebouw “Flora”. Het gebouw is grotendeels gefinancierd door de Nederlandse Spoorwegen, die hoopt dat er veel bezoekers met de trein zullen komen. Uiteindelijk biedt Flora maar onderdak aan drie grote exposities en verliest het na de Tweede Wereldoorlog zijn functie.

Kassen en kazen

NL Gd SAMH 0440 8194 Fotocollectie MH

De Boskoopse expositie in Gouda in 1921 wordt gehouden op het terrein achter de pakhuizen van de N.V. Kaashandel-Maatschappij “Gouda”. Tussen de Kattensingel en de Van Beverninghlaan is het terrein ingericht met twee grote kassen en een restaurant. Kaashandelmaatschappij Gouda heeft aan het eind van de negentiende eeuw diverse panden aan de Kattensingel gekocht. Achter de huidige nummers 54 tot en met 58 bevindt zich een groot open terrein, dat loopt tot aan de Van Beverninghlaan. De twee directeuren van de kaashandelmaatschappij, J. van Eijk en W. Heusdens hebben het terrein en de daarop staande gebouwen ter beschikking gesteld voor de tentoonstelling.
Ter hoogte van (het begin jaren zestig gebouwde) nummer 12 bevindt zich de ingang van het tentoonstellingsterrein. Het als bloementuin aangelegde voorterrein geeft toegang tot de eigenlijke expositie. Over een speciaal gebouwde brug over de nu gedempte Jan Verzwollewetering komen de tentoonstellingsbezoekers bij de kassen met bloemen en planten.

Azalea's, sierkersen en hortensia's

NL Gd SAMH 0440 27552 Fotocollectie MH

Het hoofdgebouw heeft eerder al dienst gedaan als varkensslachterij en als onderkomen voor Belgische vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog. Dit is echter geen beletsel voor de voorzitter van de technische commissie J.H. van Straaten van Nes, de bekende Boskoopse boomkweker. Hij maakt van het hele terrein van 3000 m2 een prachtig bloemenparadijs. Een speciaal tentoonstellingsboekje geeft informatie over alle getoonde azalea’s, sierkersen, hortensia’s, rozen en nog veel meer.
De inzenders komen voornamelijk uit Boskoop. Een drietal Goudse kwekers geven ook acte de presence. Het gaat om J.M.H. Naber & Co, G. Moleman en de Firma Luijerink en Kool. Luyerink en Kool zijn bloemisten en hebben vanaf 1921 een bloemenmagazijn aan de Kleiweg. Zij kweken hun eigen bloemen en planten in kwekerij Rozenlust aan de Ridder van Catsweg. Ook J.M.H. Naber & Co heeft een kwekerij aan de Ridder van Catsweg. G. Moleman adverteert in de tentoonstellingsgids met speciale snijbloemen en rozencultuur. Zijn kwekerij bevindt zich aan weerszijden van de Graaf Florisweg ter hoogte van de Henegouwenstraat. In het gebied, wat nu bekend staat als Gouda- Noord, zijn aan het eind van de negentiende eeuw en de eerste decennia van de twintigste eeuw veel meer kwekerijen gevestigd geweest. Een van de laatste die is verdwenen is de witlofkwekerij NIBO.

Met een strijkje

NL Gd SAMH 0440 3945 Fotocollectie MH

De tentoonstelling is tussen 22 april en 2 mei dagelijks geopend tussen 9 uur ’s ochtends en 5 uur ’s middags en tussen 7 uur en 11 uur ’s avonds. Alleen op zondag opent de tentoonstelling pas om 1 uur ’s middags. De tentoonstelling wordt zo goed bezocht dat de tentoonstellingscommissie besluit om te verlengen tot en met donderdag 5 mei. In de hele periode komen er ruim 20.000 bezoekers. Vooral overdag schuifelen honderden bezoekers, ondanks het meestal slechte weer, voetje voor voetje over het terrein. ’s Avonds wordt vooral het restaurant druk bezocht, waar een strijkje de dansvloer flankeert.

Koninklijk bezoek

NL Gd SAMH 0440 5186 Fotocollectie MH

Koninklijk bezoek mag natuurlijk ook niet ontbreken op zo’n grootse tentoonstelling. Op 26 april komen koningin Wilhelmina en prins Hendrik de tentoonstelling bezoeken. Koningin-Moeder Emma verschijnt een dag later. Wilhelmina is blijkbaar zo gecharmeerd van de bloemenexpositie, dat ze op 29 april terugkomt voor een bezoek, dit keer in gezelschap van prinses Juliana. Alle koninklijke bezoekers worden steeds met alle egards ontvangen door het tentoonstellingscomité. Voorzitter IJssel de Schepper, burgemeester Mijs en alle andere hoogwaardigheidsbekleders staan steeds vooraan. De dames keren overladen met boeketten, onder andere aangeboden door de weeskinderen van de stad, terug naar Den Haag.
Ook in 1921 is er overigens al politieke discussie over subsidies. Een toegezegde subsidie vanuit de gemeente Gouda zorgt voor een relletje in de gemeenteraad. De toegezegde 500 gulden zou volgens geruchten de tentoonstellingscommissie wat te min zijn geweest. Verontwaardigde raadsleden vragen aan burgemeester Mijs of ze daarom misschien niet uitgenodigd zijn voor de opening! Onbekend is of de raadsleden later alsnog hebben genoten van de bloemenpracht op de expositie…