#187

Chocoladewikkels voor de sint Corry van Blokland Mobach

Sinterklaas, Kerst en Pasen; chocolade hoort erbij. Rond die tijd liggen de chocoladesinterklazen, -kerstmannen, -paaseieren en paashazen van chocola overal in de winkel.

Midden jaren 80 kreeg ik van de Goudse chocoladefabriek Steenland de opdracht om voor de Hema de wikkels te ontwerpen voor Sinterklaas. Wikkels zijn platte, op zilverpapier gedrukte verpakkingen waarin de driedimensionale chocolade vormen verpakt worden. Het probleem dat zich hierbij voordoet is dat de afbeelding op een platte wikkel vervormt als het op de ruimtelijke chocolade vorm komt.

Originele mallen

Daar moet rekening mee gehouden worden in het ontwerp. Wat je plat tekent komt op een ronde vorm, dat verandert dus de maat van kleurvlakken zoals bij kleding. Bovendien is er een voor- en achterkant. Het kruis op de achterkant van de mantel staat links en rechts op de tekening en ook de staf staat er twee keer op. We kregen de originele mallen van de chocolade sinterklazen mee naar huis zodat ik een goed beeld kreeg van de ruimtelijke vorm. Het waren oude mallen met klassieke sinterklazen met andere verhoudingen van hoofd, mijter en baard.

Goudse chocola

Ik vond het belangrijk dat er van boven naar beneden een herkenbare vorm te zien was. Mijn sinterklaashoofd en -handen werden groter dan de chocolade vorm. Ik ontwikkelde een techniek van dekkende en transparante kleuren zodat bijvoorbeeld de staf écht ging glimmen. Op deze manier heb ik ook de wikkels voor onder andere chocolade paashazen ontworpen die jarenlang in Hemawinkels in het hele land te koop waren. ‘Mijn’ paashazen kregen grotere ogen en handen en vrolijk gekleurde voorwerpen in hun handen. In die tijd een vernieuwend beeld in de winkels. Moderne verpakkingen rond klassieke vormen van Goudse chocola.