#215

Blaeutje lopen Cilia van Hofwegen

Gouda Blaeu 1649

In 1649 tekende Joan Blaeu de plattegrond van Gouda. Van de stadsmuren en de poorten is weinig meer over, maar aan het stratenplan van de binnenstad en de wateren is nauwelijks iets veranderd. Je kunt dus ‘een Blaeutje lopen’ in Gouda!

Kijk je even met me mee? De plattegrond is gemaakt door Joan Blaeu of iemand uit zijn kaartenmakerclub. Gouda ligt aan twee rivieren, de Gouwe links en de IJssel rechtsonder. De middeleeuwse stad heeft stadsmuren en poorten met singels aan de buitenzijde en het centrum in het midden. Het plan is zeshoekig.

Vanaf iedere stadspoort loopt een weg of straat naar het midden waar de markt ligt die er uitziet als een taartpunt met het stadhuis in het midden. Het ronde deel van de taartpunt wijst naar boven en wordt de Regenboog genoemd.

Fantasiehuizen

Niet alle zes wegen komen precies in het midden omdat door de stad ook een gracht slingert. De tekenaar heeft honderden, misschien wel duizend huisjes, getekend. Gewoon in de studio in Amsterdam naar eigen fantasie.

Aan de randen van het centrum zijn nog veel groene vlekken, tuinen met bomen en perkjes, moestuinen en boomgaarden bij kloosters en weeshuizen.

Op tachtig gebouwen staat een nummer. Linksonder in een lijstje staan de namen. Dat het om de stad Gouda gaat is duidelijk. Linksboven prijkt de Hollandse leeuw en een oorkonde met het opschrift GOVDA. De kaart is gemaakt in 1649.

Met de kaart in de hand een Blaeutje lopen

Loop je even met me mee? Vanaf de Chocoladefabriek linksboven over de brug rechtdoor de Lange Tiendeweg af. Aan het eind nog een stukje verder linksaf naar de langste kerk van het land. Of toch rechtsaf naar de markt met het stadhuis in het midden?

Of vandaag gewoon helemaal niets doen en op een van de vele terrassen aan de Regenboog genieten van de zon en een drankje.