#689

Bijzonder Gouds kunstwerk verplaatst naar Bergeijk Herman Lenderink

Thumbnail tegelrelief bergeijk

Dit verhaal is geplaatst in de categorie kunst, cultuur & onderwijs.

Alle categorieën

Een bijzonder kunstwerk verdween uit Gouda, maar kreeg elders weer een plek met uitstraling. Wie kent niet de Twee Cirkels aan de oprit naar de Rijksweg A12 in Gouda? Eerder stonden deze cirkels op het parkeerterrein bij de Nederhorst Bedrijven, later de BAM.

Ad Dekkers

De cirkels zijn van beeldhouwer Ad Dekkers, die in zijn betrekkelijk korte leven een groot oeuvre naliet. Hij maakte schilderijen, reliëfs en tekeningen en een aantal monumentale sculpturen. Ik wil het hebben over een bijzonder kunstwerk van hem, behorende tot de zogeheten Sleutelwerken. Dat zijn 100 kunstwerken die na 1945 tot heden in de openbare ruimte zijn opgericht, en historisch, artistiek, ruimtelijk en maatschappelijk van grote betekenis zijn. Het gaat over het tegelreliëf uit 1970/71. Dit tegelreliëf lag tot 2018 in de patio van het Rijnland College, vroeger de MTS Gouda, die in 1970 werd gebouwd. Het werk werd uit de 1%-regeling gefinancierd. Het reliëf was volledig op de rondom gelegen bebouwing afgestemd. Met zijn afmetingen van 9 bij 18 meter was het reliëf het grootste werk van zijn hand. Het is gemaakt van witte stoeptegels, en schaduw -en lichtwerking spelen een belangrijke rol. Behalve bij de leerlingen en het personeel van de school die bij mooi weer erop zitten, soms hun boterhammetje etende, is dit werk bij Gouwenaars niet erg bekend.

Beeldentuin

Toen het Rijnland College de school in 2018 wilde verbouwen, lag het kunstwerk in de weg en werd het opgeslagen. Na 45 jaar was het ook wel wat vervallen, de tegels waren niet wit meer. Gelukkig duurde de opslag niet lang. Het is een belangrijk kunstwerk. Jammer om verloren te laten gaan! Daarom namen heren de Kruijf, Zeedijk, Heuvelman en Van de Linden het initiatief om ergens een nieuwe plek te vinden, eerst in Gouda, maar toen dat niet lukte elders. Uiteindelijk kon het tegelreliëf, wel met nieuwe tegels, worden gereconstrueerd in de beeldentuin, ontworpen door landschapsarchitect Mien Ruys, gelegen bij het monumentale gebouw (van architect Rietveld) van de voormalige fabriek voor ploegstoffen in Bergeijk. Prinses Beatrix kwam in april 2019 naar Bergeijk om het gerestaureerde tegelreliëf feestelijk te heropenen.

Het tegelreliëf komt daar goed uit de verf. Voor meer mensen te aanschouwen dan in Gouda. Maar wel jammer dat in Gouda geen plek was.