#50

Bier of Fristi? Jeroen Carol-Visser

Gouda 750 jaar de Goudse Eend 6 mtime20190710155848focalnone

Dit verhaal is geplaatst in de categorie bedrijvigheid, personen & verenigingen.

Alle categorieën

Waarom schenkt de Goudse Eend eigenlijk Fristi? En hoe komen ze aan hun naam? Jeroen vertelt het je.

Biercafe

De Goudse Eend is het enige biercafé van Gouda. Het is ondertussen een begrip onder Gouwenaars die wel een drankje lusten of op zoek zijn naar gezelligheid. Mijn café is uit passie voor bier ontstaan – ik kan genieten van bier dat er zo zwart als de nacht uitziet en tegelijkertijd zo licht is als een veertje. Vroeger brouwde ik mijn eigen bier in de achtertuin, in ketels die ‘de vrolijke badeend’ heetten. Deze naam is uiteindelijk verbasterd naar ‘De Goudse Eend’ toen ik mijn eigen café opende.

Mijn eerste klanten waren overigens niet eens bierliefhebbers! Ze kwamen binnen toen ik amper een paar minuten open was en bestelden 3 Bacardi-Cola – en dat voor een biercafé… Gelukkig zette het niet de toon! Ondertussen staan wij opgenomen in de biercafé top 100 van Nederland! Toch gaat die passie voor bier niet boven alles. Wat veel mensen niet weten is dat ik naast bier ook een heel specifiek non-alcoholisch product serveer dat ik erg belangrijk vind, namelijk Fristi. Mijn destijds 6-jarige dochter wilde alleen langskomen als ik Fristi zou serveren. Zogezegd, zo gedaan.

Nog wat weetjes:

Wist je dat de voormalig directeur van de Vereniging Nederlandse Brouwers tijdens zijn tweeweekse vakantie in Nederland altijd de Goudse Eend komt bezoeken? Dat is nog eens een trouwe fan!

Wist je dat de Goudse Eend iedere dag een andere welkom tekst heeft op het bord voor de ingang?

Wist je dat toen ik naar Gouda verhuisde vroeg om een badeend als housewarming cadeau? Zo kreeg ik 273 badeendjes cadeau van mijn vrienden. Dit maakt nu meteen een mooie wificode.

Goudse Eend  /  Bier  /  Cafe