#314

Ambachtelijk plateel, modern toegepast Trudy Otterspeer

SON01300

In de schilderachtige binnenstad van Gouda vind je het atelier van de Goudse plateelschilder Trudy Otterspeer. Je ziet het meteen: de paaltjes voor het monumentale pand aan de Hoge Gouwe 51 suggereren Delfts Blauw, want ook dat is plateelschilderwerk.

In de etalage valt meteen het bordje op van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland, waar ‘Plateelschilderen in Gouda’ dankzij Trudy onderdeel van uitmaakt.

Sierlijk en strak

Met een beetje geluk treft de voorbijganger Trudy schilderend aan, zodat deze kan zien hoe Trudy de techniek in praktijk brengt. In de etalage is in elk geval de veelzijdigheid van haar werk te bewonderen. Sierlijke natuurtaferelen, blauw of felgekleurd, strakke lijnen of bloemmotieven op schalen, borden, vazen of moderne beelden. De ambachtsvrouw vernieuwt haar methodes en producten regelmatig. Zo zijn haar schaakspellen, fors van formaat en fijn van beschildering, in donker en licht Delfts Blauw, al wijd en zijd bekend.

Elk stuk is uniek

Het is al eeuwenoud, het schilderen op ongeglazuurd aardewerk, met fijne penselen, sierlijke lijnen en vaste hand, waarna de stukken geglazuurd worden en dan nog een keer gebakken. Elk handbeschilderd stuk is uniek. Het kan een gelegenheidsbord zijn, een jubileumschaal, een pronkschotel, maar evengoed tegels voor de restauratie van een tableau. Naast deze unica worden er ook kleine series geproduceerd: souvenirs en seizoensartikelen, zoals kerstdecoraties. Ook geschikt als relatiegeschenken.

Magisch

Trudy Otterspeer vertelt graag over haar ambacht. “Als kind was ik al creatief; ik zou naar de kunstacademie gaan. Mijn grootvader was huisschilder. Toen ik 15 was nam hij me mee naar een klant die plateelschilder was. Die was bezig met een enorm tegeltableau. Hoe dat eruit zag na het glazuren en stoken, dat vond ik magisch! Ik was verkocht. Ik ben toen als leerling-plateelschilder bij de beroemde plateelbakkerij Zenith gaan werken.”

Nu geeft Trudy deze techniek weer door. In haar eigen atelier geeft ze cursussen op elk niveau, van workshop en basiscursus tot meesterklas en open atelier.

Plateel  /  Kunst  /  Zenith