#19

Het zotte van Zotte Zaterdag Dick Markvoort

S181020 Zottezaterdag7776

Dit verhaal is geplaatst in de categorie feesten & evenementen, historie & archeologie.

Alle categorieën

In Gouda wordt jaarlijks een evenement georganiseerd dat in het leven is geroepen ter ere van een boek.

Zotte Zaterdag

Sinds 2012 viert Gouda aan het begin van de herfstvakantie Zotte Zaterdag. Op die dag gaat de stad terug in de tijd, naar het jaar 1511. De periode van kaasmakers en bierbrouwers, van lakenververs en koopmannen. De tijd ook van boekdrukkunst en stadsomroepers, in plaats van internet en tv. Van de brief die per koerier wordt bezorgd in plaats van WhatsApp!

Op Zotte Zaterdag stap je in een waar theaterspektakel. Je kunt struinen over een middeleeuwse warenmarkt, middeleeuws eten, drinken en dansen, én meer leren over de oude ambachten. Kinderen kunnen vechten tegen ridders, leren schrijven met een ganzenveer en poppenkast kijken. Dat alles is natuurlijk te gek, maar niet zot. Hoe komt Zotte Zaterdag dan aan zijn naam?

Lof der Zotheid

Lang geleden, in de middeleeuwen, leefde er een bijzondere jongen in onze stad: Desiderius Erasmus. Hij ging hier naar school en trad later in in het klooster van Stein, dicht bij Gouda, om uit te groeien tot een briljante en geestige geleerde. Van zijn hand verscheen in 1511 een ‘werkje’ dat één van de meest invloedrijke boeken in het westen zou worden: Lof der Zotheid. Het was een baanbrekend betoog tegen de misstanden in de kerk en de politiek. Veel van Erasmus’ uitspraken over macht en de dwaasheid van de mens zijn nog altijd actueel.

Erasmus

Op deze misschien wel beroemdste inwoner van Gouda ooit mogen we best trots zijn. Net als op onze rijke historie ‒ en de prachtige monumentale panden in het centrum die de geschiedenis levend houden. Daarom vieren we met een knipoog naar Erasmus’ boek een Zotte Zaterdag. Mocht je het evenement eens willen bezoeken: kijk wel uit voor de Zotte Nar!